BAČIĆ “SDP-ovci, ne znate gdje živite”

Marko Lukunic/PIXSELL

Brojne replike, prozivke, zahtjevi za stankama, dovele su u petak do usijanja saborsku raspravu o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije listopada 2017. do sredine srpnja prošle godine.

Korupcija je karcinom svakog društva, pa i hrvatskog, borba protiv nje uvjet je za stvaranje otvorenog društva, istaknuo je predsjednik Antikorupcijskog vijeća (AV) Željko Jovanović (SDP), ističući da ima “stanovitih pomaka” u toj borbi, ali da i dalje treba ulagati znatne napore svih nadležnih institucija u borbi protiv pojavnosti korupcije i pri tome uključivati širu javnost.

Jovanović je prenio kako je Vijeće više puta zaključilo da je stvoren dojam da je interes za borbu protiv korupcije u Hrvatskoj u laganom padu.

Kuščević nije došao ni jednom

To se može zaključiti po posjećenosti tematskih sjednica Vijeća, što od zastupnika, što od zainteresiranih sudionika, pa se, primjerice, ministar uprave Lovro Kuščević nije udostojao doći ni na jednu sjednicu, istaknuo je.

Apostrofirao je i indeks percepcije korupcije za 2017. po kojemu je Hrvatska zadržala isti rezultat kao i godinu prije, sa 49 bodova i dalje je svrstana među korumpirane zemlje.Kao najrizičnija područja navodi korupciju u poslovima javne nabave i sve manje povjerenje građana u institucije države.

Izvan kruga korumpiranih zemalja Hrvatska je bila samo jednom, 2105., već godinu poslije pali smo u krug korumpiranih, ako rasuđujemo zdravim razumom, odnosno sjetimo se tko je na vlasti, vaša je teza ispravna, odgovorio je Jovanović na upit SDP-ova Gordana Marasa postoji li korelacija između dolaska HDZ na vlast i jačanja doživljaja korupcije u Hrvatskoj.

Branimira Bunjca (ŽZ) zanima je li u zadnjih pet godina i jedan političar pravomoćno osuđen zbog korupcije, je li donijeta presuda za ratno profiterstvo, jer, dodaje, “po tim presudama čini se da korupcije uopće nema”.

Nepostojanje pravomoćnih presuda i neoduzimanje imovine za koju je dokazano da je stečena korupcijom glavni su problem u borbi protiv korupcije, svi veliki procesi koji su započeti nisu dovršeni..to kod građana stvara sumnju u stvarnu želju za borbu protiv korupcije, odgovara predsjednik AV.

Jovanović kao medij za obračun s HDZ-om

Predsjednik HDZ-ova Kluba Branko Bačić poziva Jovanovića da ne iznosi osobne, nego stavove Vijeća, što Maras iščitava kao HDZ-ov pokušaj da se zastupnicima “stavi flaster na usta”. Kad HDZ dođe na vlast korupcija raste, zatvaraju se radna mjesta u brodogradilištima, iseljava..,. Bačić bi htio da o tome šutimo, tvrdi SDP-ov zastupnik koji je zbog ponašanja dobio dvije opomene od predsjedavajućeg Furia Radina.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zbog toga je prozvao Radina da kao dio vladajuće koalicije pokušava uštutkati opoziciju jer se govori o korupcijskim skandalima HDZ-a, što je Radin odlučno demantirao.

Bačić ustrajava da je Jovanović predsjednik Antikorupcijskog vijeća, da govori u ime svih zastupnika i da se treba kloniti vlastitih opservacija.

Iz istupa SDP-ovih zastupnika iščitao je da ne znaju gdje žive, ni u kojoj raspravi sudjeluju. Govorimo i o SDP-ovoj korupciji, a ne samo HDZ-ovoj kako oni tvrde, SDP-ovim zastupnicima Jovanović bi poslužio kao medij za obračun s HDZ-om, poručio je Bačić.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]