BAČIĆ “S HNS-om nismo dogovarali predsjedničkog kandidata”

Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je u izjavi novinarima, komentirajući najavu predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka da bi podržao predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića, kazao da se “prilikom dogovora HDZ-a i HNS-a o koaliranju u Saboru nije govorilo o isticanju zajedničkog kandidata na izborima za predsjednika Republike”.

“Prema tome, HNS je vlastan sam odlučiti koga će podržati. Ali, ako je povijest učiteljica života, a trebala bi biti svima nama, podsjećam da je njihov zajednički nastup na parlamentarnim izborima rezultirao odlaskom Zorana Milanovića iz politike. Vjerujem da će o tome obojica razmisliti prije nego što dođe do takve kandidature”, kazao je Bačić.

Dodao je i da HNS sam može odlučiti koga će kandidirati, a kako je “potpredsjednik Vlade Štromar rekao je da oni nisu zadovoljni radom predsjednice, to je stav HNS-a”.

Na pitanje nije li riječ o nezgodnoj situaciji, s obzirom da su HDZ i HNS koalicijski partneri, Bačić je kazao da je to njihov stav te ponovio “da je zajednički nastup SDP-a i HNS-a na izborima za Sabor završio uvjerljivom pobjedom HDZ-a”.

Upitan hoće li s ostalim koalicijskim partnerima razgovarati da podrže HDZ-ovu kandidatkinju Bačić je kazao da treba pričekati da se o tome izjasni HDZ kao stranka. Ponovio je da će HDZ podržati aktualnu predsjednicu ako se odluči kandidirati, “a sama je najavila da će objaviti svoju eventualnu kandidaturu nakon europskih izbora”. “Tek nakon toga ćemo razgovarati o eventualnoj suradnji s drugim strankama koje bi podržale Kolindu Grabar-Kitarović“, pojasnio je Bačić.

Najavio je i da će HDZ krajem ožujka objaviti listu za europske izbore.

Upitan za političku odgovornost ministrice Nade Murganić za zločin na Pagu, Bačić je uzvratio da je “predsjednik Vlade rekao o tome svoj stav” te da u ovim događajima “nema političke odgovornosti ministrice Murganić”. “Vrlo je promptno otputovala u Zadar i ispitala sve okolnosti. Podržavam je u radu, to ministarstvo sjajno radi svoj posao i ona ima našu punu podršku”, poručio je Bačić.

Komentiraj