BAČIĆ: “Pozivam Novaković da se prihvati posla, a ne da vodi predmete kroz medije”

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u Saboru je u ponedeljak komentirao aktualne političke događaje.

Na novinarsko pitanje zašto smatra da Visoki upravni sud nije tijelo koje bi trebalo odlučivati o zahtjevu za izuzećem Nataše Novaković, kazao je da je to zadaća Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

“Bili ste svjedoci politikanstva SDP-a kada je odlučio Hrvatski sabor uvući u politikanske igre oko neovisnosti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nama u HDZ-u je bilo najlakše prihvatiti prijedlog SDP-a, snagom vladajuće većine u Odboru za izbor i imenovanja reći da je Nataša Novaković u sukobu interesa kada odlučuje o predmetu Andreja Plenkovića, no nama politikanstvo nije na kraj pameti. Htjeli smo sačuvati neovisnost Povjerenstva i reći da Sabor i njegova radna tijela ne smiju odlučivati o pojedinačnoj pravnoj stvari drugog državnog tijela kao što je Povjerenstvo. Povjerenstvo je kolektivno tijelo i neka izvoli Povjerenstvo odlučiti, ako već sama predsjednica Povjerenstva misli da nije u sukobu interesa, je li njihova predsjednica u sukobu interesa po zahtjevu Andreja Plenkovića ili nije. Kad to odluči, nek onda nastavi voditipostupak s gospođom Novaković ako su odlučili da nije u sukobu interesa, ili bez nje, ako utvrde da je. Dužnosnik će na kraju postupka odlučiti hoće li svoju zadovoljštinu tražiti, ako ocijeni da nije pravilno postupilo Povjerenstvo, zaštitu od Visokog upravnog suda. Povjerenstvo kao kolektivno tijelo nek odlučuje”, kazao je Bačić.

Pozvao je predsjednicu Povjerenstva Natašu Novaković i samo Povjerenstvo ‘da se prihvate posla i rade prema zakonu, a ne provode predmete kroz medijski prostor Hrvatske’. “Od zahtjeva premijera Plenkovića za izuzećem se napravila afera kojom je nanesena štetai predsjedniku Vlade i Vladi. Trebali su na legitimni zahtjev predsjednika Vlade ocijeniti treba li se Novaković izuzeti ili ne i u miru nastaviti predmet. Oni su pogrešno tumačili zakon. No, to je njihovo pravo”, kaže Bačić, prenosi N1.

Komentiraj