Bačić povezao radikalizaciju s umjetničkom instalacijom petokrake u Rijeci

Ne slažem se da se radikalizacija političke scene može svesti samo na desni politički spektar. Možemo i trebamo promatrati što radi i krajnja ljevica. Nisam vidio da je ovako žestoko osuđeno postavljanje petokrake u Rijeci, izjavio je novinarima u Saboru predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

“Ne slažem se s vama kad radikalizaciju u Hrvatskoj svodite samo na desni dio spektra. Za ovakvu situaciju možemo i trebamo promatrati i što radi krajnja ljevica. Ja nisam vidio da je ovako žestoko osuđeno postavljanje zvijezde petokrake u Rijeci, premda to postavljanje donosi oprečna stajališta”, odgovorio je Bačić na pitanje reportera N1 o eventualnoj odgovornosti i HDZ-a za radikalizaciju u društvu.

“Ne pada mi na pamet na zvijezdu u Rijeci reagirati desnim reakcijama, ali i lijevi politički spektar često puta nepromišljeno nastupa na gotovo jednak način”, tvrdi Bačić.

On je ipak žustrije kritizirao stranke krajnje desnice, ističući izjave Ivana Penave, Miroslava Škore i Karoline Vidović Krišto. “Na takav način stranke preuzimaju revolucionarno pravo da prokazuju legalno izabranu vlast u Republici Hrvatskoj nelegalnom vlašću. Ovakvim svojim govorom i nastupanjem u hrvatskoj javnosti preuzimaju na sebe odgovornost za eventualno nova slična nemila događanja”, kazao je Bačić, ocjenjujući te izjave znakom da se “Domovinski pokret profilira u stranku krajnje desnice, a izjavom gospođe Karoline Vidović Krišto, da niti tenkovi ne mogu spasiti Markov trg od eventualnog bunta građana, rekao bih da se prometnula u ikonu krajnje desnice”.

“Stoga je na nama, svim političkim strankama, i mi u HDZ-u pozivamo u tom smislu na djelovanje političkih stranaka, koje će ići na smirivanje tenzija u društvu, na nedozvoljavanje da zbog pojedinačnog nezadovoljstva građani preuzimaju stvar u svoje ruke. Minimum onoga što očekujemo od političkih stranaka je javno osuđivanje ovog čina, a s druge strane osudu bilo kakvog događanja koje ide protiv uređenog demorkatskog društva kao što je hrvatsko.”

“Na takav način stranke preuzimaju revolucionarno pravo da prokazuju legalno izabranu vlast u Republici Hrvatskoj nelegalnom vlašću. Ovakvim svojim govorom i nastupanjem u hrvatskoj javnosti preuzimaju na sebe odgovornost za eventualno nova slična nemila događanja”, kazao je Bačić.

Poslije Bačića govorio je Ante Deur, jedan o ključnih organizatora šatora pred Ministarstvom branitelja u vrijeme vlade Zorana Milanovića, te bivši savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. “Ovo je ozbiljna situacija da bismo se poigravali s aktivizmom u politici oko čina koji se desio na Markovom trgu. Imamo policajca koji je ranjen. Ne znamo što se sve moglo desiti, ne znam jesmo li svi svjesni toga kad dajemo političke poruke”, rekao je Deur.

Kada ga je reporter N1 podsjetio da je i sam bio u šatoru kada su na ulici u jednom trenutku postavljene plinske boce, odgovorio:
“To su bili demokratski prosvjedi, nitko nije pozivao na nikakvu radikalizaciju nikada”. “Nitko ne opravdava slučaj plinskih boca i svjesni smo kao ljudi da je to nešto što nije dobro. Isto tako moramo komentirati interventnu policiju koja je ušla u Crkvu Sv. Marka na ljude koji su svoje zdravlje dali za sve nas”, tvrdi Deur.

Komentiraj