Bačić optužio Sever i Mikleušević Pavić da su uskratile pomoć žrtvi seksualnog uznemiravanja

Saborski Odbor za medije u ponedjeljak je nakon rasprave o seksualnom uznemiravanju na HRT-u, koje je u nizu tekstova temeljito razotkrio Nacional, jednoglasno potvrdio zajednički zaključak tri saborska odbora od 12. veljače,  kojim se osuđuje svaki oblik uznemiravanja, i preporučuju jasni protokoli u slučaju spolnog uznemiravanja.

EKSKLUZIVNO: Mislav Stipić prozvan zbog seksualnog uznemiravanja, on optužbe demantira, ravnatelj HRT-a mu vjeruje

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije pozvao je i Hrvatsku radioteleviziju da u roku od šest mjeseci dostavi izvješće o tome što učinjeno po navedenom zaključku, a s obzirom da Državno odvjetništvo RH (DORH) i policija provode izvide temelje kaznene prijave, Odbor ne može donositi zaključke o meritumu stvari, istaknuto je u zaključku.

Većinom glasova članova Odbora odbijen je prijedlog Nine Raspudića, nezavisnog zastupnika iz kluba Mosta, a kojeg su podržali i Vilim Matula (Možemo!), Zvane Brumnić (SDP) i Zlatko Hasanbegović (Blok za Hrvatsku), da se na temelju zaključka Nadzornog odbora osnuje neovisno povjerenstvo koje bi istraživalo slučajeve seksualnog uznemiravanja na javnoj radioteleviziji.

JOŠ JEDNA OPTUŽBA: ‘Stipić je od mene tražio da utječem na sestru da ‘popusti kočnice’, da se opusti i da pristane s njim na seks’

Odbor je proveo gotovo trosatnu raspravu na temelju dopisa Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na temu seksualnog uznemiravanja i stanja na Hrvatskoj radioteleviziji.

Predstavnica HND-a na HRT-u Sanja Mikleušević Pavić ocijenila je dosadašnje istupe vodstva HRT-a i izjave glavnog ravnatelja “okretanjem pile naopako”, ustvrdivši kako su, umjesto decidiranog stava o navodima djelatnice o seksualnom uznemiravanju, naglašavali da je to posljedica njezinog nezadovoljstva koeficijentom plaće. Ocijenila je i kako su, nakon otkrića da je ravnatelj poslovanja HRT-a navodno seksualno uznemiravao djelatnicu, vodstvo i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić iznijeli niz “poluinformacija i neistina o tom slučaju”, ali i o načinu na koji je provedena interna istraga, saslušana prijaviteljica i provedena procedura.

“Glavni ravnatelj Kazimir Bačić nije odgovorio niti na jedno moje pitanje”, kazala je Mikleušević Pavić.

EKSKLUZIVNO: ‘STIPIĆU, TO SE TAKO NE RADI! Ne hvata se žene za dupe u liftu… Vaša funkcija je pravna, vi nas trebate štititi’

Kaže i da javnost nije dobila zadovoljavajući odgovor na pitanje ‘tko i kako je proveo istragu o tom slučaju’, ali i kako je prijaviteljica mogla voditi središnji dnevnik HTV-a sa skromnim koeficijentom plaće.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever je, osim slučaja seksualnog uznemiravanja, upozorila i na način na koji HRT funkcionira kao javna radiotelevizija u javnom interesu, posebno istaknuvši i primjer sisačkog dopisnika HRT-a Igora Ahmetovića, nedavno premještenog na radno mjesto u Zagrebu.

“Moj je dojam da naši pretpostavljeni ne znaju Zakon o radu, poslovnike i pravila socijalnog dijaloga. Takvi ljudi ne bi smjeli voditi program”, kazala je Sever.

Bačić: U slučaju seksualnog uznemiravanja iznesen niz netočnih informacija

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić naglasio je kako u slučaju seksualnog uznemiravanja iznesen niz neistinitih i netočnih informacija te da je HRT postupio sukladno zakonu i internim aktima.

Naglasio je i kako na HRT-u ima četiri povjerenika kojima se mogu obratiti svi zaposlenici, no da u ovom slučaju niti jedan od tih povjerenika nije zaprimio prijavu.

Bačić je rekao i kako je dosad vodstvo HRT-a zaprimilo ukupno tri prijave za uznemiravanje, od kojih je na temelju posljednje, saslušano osam svjedoka koji su potvrdili fizički i verbalni napad jednog istaknutog djelatnika HRT-a na zaposlenicu, dodavši kako je prijaviteljica u tom slučaju zatražila zaštitu od Maje Sever i Sanje Mikleušević Pavić, no one su joj to uskratile.

OTKRIVAMO POZADINU OPTUŽBI: ‘Stipić nije bio žrtva političkog progona, a kad se vratio na HRT, počela je čistka Radmanovih ljudi’

“Sva saznanja o tim slučajevima su prikupljena i dostavljena DORH-u”, kazao je Bačić naglasivši i da vodstvo HRT-a u tim slučajevima postupa prema zaključku Nadzornog odbora, ali i surađuje u unapređenju protokola o prijavljivanju i procesuiranju takvih slučajeva s uredom Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova”.

Odbor za medije raspravio je i primio na znanje obavijest Nadzornog odbora o promjeni formalno-pravnog statusa Hrvatske radiotelevizije uvođenjem promjenom načina vođenja knjigovodstva i upisom u Registar neprofitnih organizacija.

Pritom je i navedeno očitovanje nadležnog Ministarstva financija.

“Promjenom računovodstvenog sustava i upisom u Registar neprofitnih organizacija ne mijenja se formalno-pravni status HRT-a niti ta činjenica ima bilo kakav utjecaj na financiranje i poslovanje HRT-a”, ističe se u očitovanju Ministarstva financija.

Komentiraj