Bačić: “Odluka Ustavnog suda pokazala da smo ispravno postupili”

Predsjednik Kluba HDZ-a, Branko Bačić, komentirao je odluku Ustavnog suda o ustavnosti odluka koje je u vrijeme epidemije donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Kao prvu i najvažniju odluku Ustavnog suda, Bačić je okarakterizirao onu kojom je Ustavni sud utvrdio da su ustavni zakoni koje je Sabor donio na temelju članka 16 Ustava Republike Hrvatske, kojima je dao nadležnost Nacionalnom stožeru da propisuje mjere da bi se ograničilo i suzbilo širenje koronavirusa.

“Ispravno je i Sabor postupio kad nije aktivirao članak 17 i da se odluke kojima bi se suzbijalo širenje bolesti donosi Sabor dvotrećinskom većinom. Naime, mi smo ocijenili da bi takav način postupanja Vlade Republike Hrvatske i Republike Hrvatske protiv epidemije bio neefikasan i ne bi se moglo promptno reagirati na dnevnoj razini u suzbijanju covida-19”, rekao je Bačić, izrazivši zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda.

Očekuju obrazloženje odluke o zabrani rada nedjeljom koju je Ustavni sud proglasio neustavnom

Što se tiče odluke Stožera o zabrani rada nedjeljom, koju je Ustavni sud proglasio neustavnom, Bačić je rekao da će pričekati osam dana, kad očekuju obrazloženja te odluke pa će onda dati mišljenje.

Očekivali ovakvu odluku vezano za Nacionalni stožer

“Mi smo, kad kažem mi, mislim na HDZ i vladajuću većinu, onog trenutka kada se donijela odluka od strane ministra zdravstva Republike Hrvatske, da je u Hrvatskoj potrebno proglasiti epidemiju, bili svjesni da kao država moramo postupiti brzo, kako bismo spriječili širenje zaraze. U tom trenutku smo i sami vagali između članka 16, da Sabor Republike Hrvatske može zakonima ograničiti slobodu i kretanje građana, a s druge strane hoćemo li proglasiti članak 17, kojim bismo proglasili izvanredno stanje i da te iste odluke donosi Sabor dvotrećinskom većinom. Zbog brzine donošenja odluka odlučili smo da to treba ostati u okviru članka 16, i pokazalo se da je to ispravna odluka”, rekao je Bačić.

Komentiraj