BAČIĆ O IZVANREDNIM IZBORIMA: “I to je mogućnost”

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četverak je u studiju N1 televizije komentirao situaciju u vladajućoj koaliciji i zahtjev HNS-a vladi.

Bačić kaže kako su izvanredni izbori jedna od mogućnosti. “Prije svega, naš cilj jest stabilnost Republike Hrvatske. Mi u HDZ-u nismo pobornici izvanrednih situacija, pa ni izvanrednih izbora. Učinili smo sve u ove 3 godine da održimo tu stabilnost Hrvatske, da ona producira rast BDP-a, plaća, mirovina, da se stabiliziraju svi najvažniji sustavi u Hrvatskoj. Naša je želja bila stabilna Hrvatska u političkom smislu, pa će onda iz te političke stabilnosti kroz kvalitetan rad Vlade i kroz reforme biti stabilna i bolja gospodarska situacija, koja će omogućiti bolji život građana. Ako to ne može, mi smo otvoreni. Pred nama su predsjednički izbori i tu bi bila specifična situacija da se poklope i predsjednički i parlamentarni izbori, ali, kažem, ako nešto ne ide, nema razloga to forsirati”, rekao je Bačić.

Kazao je kako je HDZ u protekle tri godine proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećao za tri milijarde kuna, da su plaće državnim službenicima horizontalno povećane 11,5 posto. “U isto vrijeme bih podsjetio da je vlada Zorana Milanovića samovoljno, jednostrano promijenila uredbu o plaćama i smanjila plaće 3 posto, pa i nastavnicima. I tad je HNS bio dio te vlade. Sad mi je njihova pozicija čudna, u trenutku kad plaća raste 11 posto. Nema nijednog postupka koji bi pritisnuo Vladu da mora na određeni način reagirati prema profesorima i nastavnicima. Ipak, dobra volja postoji u Vladi na način da postoji volja da se promijeni granski ugovor”, istaknuo je.

Bačić kaže kako nemaju namjeru zbog izjave i stava HNS-a mijenjati Vladin stav prema sindikatima. “Držimo da je ovo odnos Vlade i sindikata, a ne HDZ-a i HNS-a. Naš razgovor s HNS-om nije iz straha, nego ćemo razgovarati s njima i pokušati ih uvjeriti da je ovo što je Vlada napravila maksimum. Vlada mora djelovati zajednički, ako toga zajedništva nema, postoje alati kako da se riješi”, objasnio je.

Komentiraj