Bačić: “Ne vidim da je ijedno povjerenstvo u Saboru nešto istražilo i riješilo”

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru i potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić u petak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao aktualnosti u zemlji.

O raspravi između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića oko afere Janaf Bačić kaže da ne misli da se radi o prepucavanju. “Takav se dojam stječe. U sadržaju onoga što govori predsjednik i onoga što govori premijer, to su dva bitno različita pristupa u obnašanju vlasti u Hrvatskoj. Ono što predsjednik Vlade od prvog trenutka naglašava, da on nije upoznat ni s jednim izvidom koji provodi policija i USKOK pa tako i s izvidima u aferi Janaf i to je jedino moguće i zakonito. Sve drugo bi bilo kršenje zakona”, tvrdi Bačić.

Osvrnuo se i na predsjednikovu izjavu kako je trebalo izvršiti uhićenje u trenutku kad se dogodila predaja mita. “Ne slažem se s predsjednikom, čuli ste što o tome govore stručnjaci kaznenog prava. U onom trenutku kad izvidi završe i kad institucije budu imale osnovane sumnje i kad se donesu rješenja, u tom trenutku je u redu obavijestiti prvog čovjeka Vlade”, rekao je Bačić.

Bačić kaže kako ne zna, niti želi znati, niti ga interesira zbog čega DORH odnosno USKOK u trenutku kada je dano mito od strane gospodina Peteka gospodinu Kovačeviću nije izvršeno uhićenje.

Dodaje da su oni možda već tada znali da će nastavak i praćenje Peteka odvesti negdje. “Mogu samo pretpostavljati iz onoga što sam čitao. Zato je lijepo rekla ravnateljica USKOK-a gostujući neki dan u jednoj od emisija da tada još uvijek nisu imali dovoljan broj dokaza. Je li to napravljeno pet dana prije ili dva mjeseca kasnije, apsolutno je irelevantno”, istaknuo je Bačić.

Osvrnuo se i na saborsko istražno povjerenstvo čije osnivanje traži oporba. Bačič navodi da je HDZ otvoren za sve prijedloge i kako im nije niti na kraj pameti izvršavati pritisak na tijela progona. “Mi ćemo vidjeti prijedlog odluke oporbe o osnivanju istražnog povjerenstva i u ovisnosti o tome ćemo donijeti konačan stav. Bez da sam pogledao ono što su oni predložili, mi smo živo zainteresirani da se dozna tko je i na koji način određene mjere probijao”, kaže Bačić i dodaje: “Ja ne vidim da je ijedno Povjerenstvo u Hrvatskom saboru nešto istražilo i riješilo”.

Komentiraj