Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a: “Nije primjereno da se naredbom načelnika Glavnog stožera zaobilazi ministra obrane”

Završena je još jedna sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Izjave nakon sjednice daju predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i potpredsjednik stranke Branko Bačić i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, a ne kako se očekivalo predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Bačić je rekao kako je održana redovna sjednica, a rekao je da su analizirali prethodni tjedan, kao i razgovarali o ovom tjednu.

Dobar rad Stožera i Vlade od početka pandemije

“Osim dolaska Macrona i potpisivanja ugovora za Rafale, posebno smo se referirali na Državni zavod za statistiku koji je dao podatke o rastu BDP-a u trećem kvartalu koji iznosi 15,8 %. Hrvatska je prva po rastu BDP-a u protekla tri kvartala u EU. Taj podatak govori o radu Vlade u najtežoj zdravstvenoj i gospodarskoj krizi od Domovinskog rata. To pokazuje da smo se od početka postavili ispravno kada smo se kroz rad Stožera i rad Vlade odredili o modelu kako se boriti protiv  pandemije COVID-a 19 u Hrvatskoj”, rekao je Bačić.

Dodao je kako su na sjednici bili novoizabrani članovi predsjedništva mladeži HDZ-a, a izbori su bili jučer.

Bačić je rekao je i kako je ministar Davor Božinović izvijestio o posljednjim aktivnostima Stožera Civilne zaštite.

“Može se reći kako je proteklih dana zamjetan pad broja zaraženih, no da to nije tako i s brojem umrlih koji je reakcija  na broj zaraženih od prije nekoliko tjedana. Također je govorio o mjerama koje su poduzete oko nove vrlo opasne varijante omikron za kojeg će se pratiti što se događa u Hrvatskoj i EU.”

“Pred nama je sutra rasprava u Saboru o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, a u srijedu rasprava o državnom proračunu”, dodao je.

Istaknuo je kako je proračun refleksija rada Vlade u ovim iznimno teškim uvjetima.

“On se temelji na rastu BDP-a od 9% u idućoj godini, a temelji se na kvalitetnom pristupu rada Vlade.”

O konferenciji u Uredu predsjednika

“Nije dobro, čak je i neprimjereno hrvatski vojnici, časnici i dočasnici, pa ako hoćete i načelnik Glavnog stožera spominju u kontekstu kako je to spomenuto danas u Uredu predsjednika. Svi se moramo, pa i predsjednik RH, načelnik glavnog stožera i ministar obrane moramo se držati Ustava i zakona, kad su u pitanju rashodi ministarstva radi ili se o nabavci Rafalea, radi li se o najjednostavnijim fakturama primjerice dnevnica moramo se držati zakona, prije svega zakona o fiskalnoj odgovornosti. Odgovorna osoba za troškove ministarstva obrane je ministar obrane. Nije dobro pokušati zaobilaziti u plaćanju svih tih troškova osoba koja je temeljem zakona o fiskalnoj odgovornosti odgovorna. Ovaj pokušaj da se temeljem zapovijedi preko načelnika Glavnog stožera zaobiđe ministra obrane nije dobra i nanosi prije svega štetu načelniku Glavnog stožera”, rekao je Bačić.

Izrazio je nadu da će vojnicima biti isplaćene dnevnice te da se mora poštivati osoba koja je potpisuje i koja je odgovorna za financijsko poslovanje ministarstva obrane, a to je ministar obrane.

Komentiraj