Bačić najavio nove kriterije za izbor dužnosnika da se spriječi korupcija

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić u utorak je za N1 rekao da HDZ daje punu potporu radu neovisnih tijela u procesuiranju svih osoba neovisno o imenu i prezimenu, a za članove HDZ-a duboko involvirane u aferu oko pogodovanja, poručio je da će snositi posljedice.

“Oni jesu dobili povjerenje stranke za važnu dužnost, ali da rade po zakonu, dobili su povjerenje pa su izgubili povjerenje, predsjedništvo je naložilo da se pokrene procedura s prijedlogom najstrožih stegovnih mjera”, rekao je Bačić i dodao da je vo pokazatelj da HDZ nema šapu na hrvatskom pravosuđu i kako neće naštetiti rejtingu stranke.

Najavio je da će se nakon izbora posebno posvetiti drugačijem pristupu imenovanja dužnosnika u tijela. “Uvest ćemo predradnje i procedure kako se ovakve stvari ne bi događale”, rekao je Bačić.

Istaknuo je kako ni protiv jednog ministra iz Plenkovićeve Vlade nije podignuta optužnica, a samo je Lovro Kuščević osumnjičenik. Drugi su, navodi, otišli zbog potencijalnog sukoba interesa, što, kaže, dokazuje da je HDZ-ova letvica podignuta visoko.

Vezano uz potpis ministra Ćorića na suglasnosti za vjetroelektrane, o čemu je u novom broju pisao Nacional, kazao je da se vodio zakonom i pravilnicima, konzultirao sve institucije naložio monitoring, te da tu ne vidi nikakvu njegovu odgovornost.

Odgovarajući na pitanja o INA-i, odgovornost je prebacio na Račanovu vladu 2002. i ulazak MOL-a u vlasničku strukturu INA-e. „Na Badnjak 2016. smo najavili, postupak se malo otegnuo. U utorak očekujemo zaključak konzultanata, moramo sjesti nakon izbora pa vidjeti kako ispuniti naš stav da INA-u vratimo u hrvatske ruke“, kazao je.

Komentiraj