Bačić: “Malenica neće moći položiti prisegu dok se ne steknu zdravstveni uvjeti”

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić osvrnuo se na stranačkoga kolegu i ministra Ivana Malenicu i poručio kako on neće sutra moći odraditi prisegu u Hrvatskom saboru zbog koronavirusa.

Prisegnuti će kada se steknu zdravstveni uvijeti

„Malenica je sada u samoizolaciji i u četvrtak kada budemo raspravljali o programu vlade i ministrima on neće biti nazočan. S obzirom da je on kandidat za ministra pravosuđa i uprave glasovat ćemo o njemu ali će njegov mandat u punom smislu riječi početi teći onog trenutka kada položi prisegu”, rekao je Bačić novinarima nakon sjednice saborskog kluba HDZ-a.

Pojasnio je i kako Malenica u ovom trenutku neće položiti prisegu dok se ne steknu zdravstveni uvjeti da ju može položiti ili će u idućih nekoliko dana, u ovisnosti o širenju epidemije u Hrvatskoj, možda i prići izmjenama saborskog Poslovnika gdje bi se – osobama koje su oboljele ili su u samoizolaciji, omogućilo da putem video-linka glasuju o bilo kojim aktima.

No, rekao je Bačić, za to je potrebna promjena Poslovnika po hitnom postupku pa će to još vidjeti.

Prisegu mora položiti sam, a u obvezama ga može mijenjati državni tajnik

„Malenica, da bi počeo s radom mora položiti prisegu. Ali, kada bi i položio prisegu on opet ne može raditi jer mora biti u samoizolaciji. Činjenica da nije položio prisegu u bitnome ništa ne mijenja jer ionako ne bi mogao raditi. Njega će mijenjati državni tajnik kojega će vlada, nakon što bude konstituirana, izabrati. Poslove upravljanja Ministarstvom pravosuđa i uprave će do povratka ministra Malenice na svoju dužnost i polaganja prisege obavljati za to imenovani državni tajnik”, kazao je Bačić.

Izvijestio je i da je večeras održana konstituirajuća sjednica Kluba zastupnika HDZ-a kojoj su se kasnije pridružili i ostali zastupnici vladajuće većine.

Klub HDZ-a je prihvatio prijedlog stranačkog Predsjedništva da Gordan Jandroković bude predsjednik Hrvatskog sabora, a da iz redova vladajuće većine potpredsjednici budu akademik Željko Reiner, Ante Sanader i Furio Radin.

Također, prihvatili su i prijedloge za sve ostale predsjednike i članove saborskih radnih tijela koje će sutra izabrati na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora, a prihvatili su i prijedloge koje su im dostavili predstavnici nacionalnih manjina sukladno dogovoru.

Bačić je najavio i da će sutra na konstituirajućoj sjednici izabrati predsjednika Sabora i saborska radna tijela, a nakon toga će raspraviti prijedlog zakona o ustrojstvu ministarstava i drugih središnjih državnih tijela. U četvrtak bi mandatar Andrej Plenković u Saboru predstavio program vlade i članove svog kabineta te bi navečer bila i izabrana nova vlada.

Ministar Ivan Malenica ima koronavirus!

Komentiraj