Bačić kaže da su Vlada i HDZ ‘stjegonoše u borbi protiv korupcije’

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu je u Saboru dao izjavu za medije i poručio da će ‘HDZ vrlo vjerojatno odbiti odluku o osnivanju istražnog povjerenstva’ koje predlaže ujedinjena oporba. Poručio je i da je HDZ ‘stjegonoša u borbi protiv korupcije’.

“Naši ustavnopravni stručnjaci i poznavatelji kaznenog i procesnog prava raspravljaju o odluci o osnivanju istražnog povjerenstva i koliko ja imam informacija, HDZ će vrlo vjerojatno odbiti tu odluku. Ne zato što to ne bismo htjeli, dapače, jer znate da su HDZ i ova Vlada stjegonoše u borbi protiv korupcije”, rekao je Bačić novinarima u Saboru.

Dodao je da uporno tvrde da se korupcija u Hrvatskoj najbolje suzbija na način da tijela progona koja su za to zadužena i sudbena vlast budu neovisni o izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

“Stoga nas čudi što čujemo u javnosti i od političara da bi predsjednik Vlade trebao biti upoznat s izvidima koje provode tijela progona. To je nešto nečuveno jer su ti izvidi tajni i jedina i prava borba protiv korupcije je da pustimo tijelima za to zaduženima da neovisno od utjecaja izvršne i zakonodavne vlasti provode radnje kako bi procesuirali počinitelje kaznenih djela. Mi se kao vladajući ne želimo petljati u rad sudbene vlasti i rad DORH-a, policije USKOK-a i PNUSKOK-a”, istaknuo je saborski zastupnik HDZ-a.

Na kraju je ustvrdio da ‘dok je ove Vlade i HDZ-a’, neće dopustiti da Hrvatski sabor donosi odluku koja bi bila suprotna zakonu i Ustavu.

Komentiraj