Bačić: “Hrvatski ženski nogomet ima svijetlu budućnost”

Hrvatska je poznata u svijetu po nogometašima, koji su na posljednja dva Svjetska prvenstva osvojili srebrnu i brončanu medalju, ali zemlja sa 3,8 milijuna stanovnika ima sve više nogometašica koje vještinama oduševljavaju publiku.

Vratarka reprezentacije Hrvatske Doris Bačić priprema se za utakmicu u subotu. Njezin Levante igra važnu utakmicu prvenstva Španjolske protiv Seville. Osvrnula se na Međunarodni dan žena, kojim se obilježavaju društvena, politička, gospodarska i kulturna postignuća žena, ali i kojim se poziva na ravnopravnost.

“Dan žena, kao i svaki drugi, provodim trenirajući”, izjavila je Bačić.

Jedna od najtrofejnijih žena u povijesti hrvatskog nogometa prevalila je dug put – od prvog zaustavljanja lopte u rodnom Neumu do stajanja među vratnicama klubova poput Anderlechta, Juventusa i Sportinga.

“Biti nogometašica u današnje vrijeme postala je normalna stvar u cijelom svijetu pa tako i kod nas u Hrvatskoj”, napominje Bačić koja je počela igrati nogomet kada je imala još osam godina.

Od tada, u proteklih 20 godina, vidi promjenu u okruženju.

“Savez jako i puno radi na razvojnim kampovima te na poboljšanju uvjeta u ženskom nogometu pa je u Hrvatskoj danas jako lako i pristupačno biti nogometašica, što možda prije 15 godina nije bio slučaj”.

U Hrvatskoj je tada bilo blizu 1.000 registriranih nogometašica, a danas ih je oko 3.200. To je podatak sustava za registraciju Comet, kojim se koriste u Hrvatskom nogometnom savezu.

Bačić je osvajala nacionalna prvenstva, Kupove i Superkupove sa Sarajevom, Osijekom, Rosengardom, Anderlechtom i Juventusom. Prošle godine je došla do pehara Portugalskog Kupa i Superkupa sa Sportingom iz Lisabona.

“Dva najljepša trenutka, koja su mi definitivno obilježila karijeru bila su prvi poziv u A reprezentaciju Hrvatske i utakmica sa Juventusom pred 40.000 gledatelja”, prisjeća se.

Prošlog ljeta je napustila Sporting jer je osjetila potrebu za nečim drugim. Smatra da je potpis za Levante, klub koji je tada izborio nastup u prvoj španjolskoj ligi.

Upravo je u Španjolskoj prošle sezone srušen svjetski rekord u posjećenosti neke utakmice ženskog nogometa. U travnju je susret između Barcelone i Real Madrida u Ligi prvakinja gledalo 91.553 gledatelja. Prvenstveni susret ženskih ekipa Atletica i Barcelone, koji je odigran 2019. godine pred 60.739 gledatelja druga je najposjećenija utakmica u povijesti.

“Ženski nogomet obara rekorde. To nije više kao u neka druga vremena”, ističe Bačić.

Napominje da je Španjolska definitivno jedna od najboljih liga svijeta.

“Osim Barcelone tu su sve druge ekipe s razlikom od nekoliko bodova. Rijetkost je da je neko prvenstvo toliko kompetitivno. Ovo mi je stvarno lijepo iskustvo. Veliki korak u mojoj karijeri je što mogu dijeliti travnjake s nekima od najboljih svjetskih igračica”, dodaje Bačić.

Njen Levante zauzima 12. mjesto među 16 klubova te mu je cilj ostanak u eliti. Bačić, koja ima ugovor do kraja sezone uvjerena je da će igračice u crveno-bijelim dresovima uspjeti u tome.

“Sviđa mi se što se svaka utakmica igra kao da je zadnja i što je svaka bitna. Nema prostora za popuštanje”.

Bačić od prošlog ljeta nosi kapetansku vrpcu reprezentacije Hrvatske kada se dotadašnja kapetanica Iva Landeka oprostila od igranja.

Hrvatska je prošli mjesec pod vodstvom izbornika Nenada Gračana zauzela drugo mjesto na međunarodnom turniru na Cipru iza pobjednika Finske te ispred Rumunjske i Mađarske.

“Jako smo mlada i perspektivna ekipa”, naglašava Bačić.

Pod novim izbornikom počele su se bolje uigravati, a priključile su im se nove igračice.

“Sve skupa to ide u dobrom smjeru. Gledajući mlađe uzraste, mislim da Hrvatska ima jako svijetlu budućnost”, kaže.

Bačić ima poruku za djevojčice i mlade žene bez obzira odluče li se baviti nogometom ili nečim drugim.

“Svatko treba pratiti svoje snove i ne odustajati kada je najteže jer korak nakon toga je uspjeh”.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner