Bach: “Ne želimo da olimpijci imaju prirotet kod cijepljenja”

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) ne želi da olimpijci imaju prioritet prilikom cijepljenja protiv koronavirusa.

“Prvi val cijepljenja je za ljude kojima je najpotrebnije”, izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach. Organizatori ljetnih olimpijskih igara u Tokiju prethodno su s olakšanjem dočekali vijest o obećavajućem cjepivu.

“Ne želimo povlašteni tretman. Visoko rizični ljudi trebali bi prvi dobiti cjepivo. Podržavamo to”, rekao je Bach nakon o Pfizerovom cjepivu protiv koronavirusa.

Olimpijske igre u Japanu su u ožujku odgođene za godinu dana na ljeto 2021. zbog pandemije koronavirusa. Organizatori su više puta naglasili da cjepivo nije uvjet za pripremu sigurnih igara za sve sudionike. Olimpijska radna skupina trenutno razvija mjera za igre u pandemijskim uvjetima.

Nakon sastanka izvršnog odbora MOO-a, Bach je potvrdio da olimpijski odbor također razgovara s proizvođačima i medicinskim stručnjacima o mogućnostima cjepiva. Ali najprije cjepivo treba omogućiti “medicinskom osoblju, liječnicima i svima koji pružaju ključne usluge”, kazao je Bach.

Pritom je ponovno isključio mogućnost otkazivanja Olimpijskih igara. Umjesto toga, kaže, sve je sigurniji da će “odgovarajući broj gledatelja” moći gledati olimpijska natjecanja

Komentiraj