Češki premijer Andrej Babiš u subotu je s francuskim predsjednikom posjetio češki muzej i u toj prigodi kazao da je Češka spremna snažnije se angažirati na čuvanju europskih vanjskih granica, usporedivši Europu s galskim selom Asterixa i Obelixa.

Babiš je podsjetio na odbijanje Češke da primi migrante, osim onih s radnom dozvolom, ali je izrazio spremnost da njegova zemlja pridonese zaštiti europskih granica, što je Emmanuel Macron ocijenio “napretkom”.

“Češka ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Europi”, kazao je Babiš na francuskom.

“Svi (stranci) koji dolaze u Češku imaju radnu dozvolu. Isti sustav se treba uvesti u Europi”, istaknuo je.

“Ja uvijek govorim da je to kao u slučaju Asterixa i Obelixa i galskog sela. Europu treba braniti na njezinim prirodnim granicama”, kazao je Babiš nakon šetnje po Karlovom mostu s Macronom.

“Spremni smo više sudjelovati u solidarnosti, poslat ćemo vojnike i policajce, novac i dodatno pojačati naš doprinos”, kazao je predsjednik češke vlade.

Babiš za sebe kaže da je “veliki prijatelj Francuske”, zemlje u kojoj je proveo dio djetinjstva, te da je mislio ostatak života provesti u Mouginsu.

“Ali bacio sam se u politiku, tako da ću još malo ostati u Češkoj”, kazao je taj poduzetnik-milijarder.

Kako pišu češki mediji, Babiš je vlasnik restorana Paloma s Michelinovom zvjezdicom u mjestu Mouginsu, u departmanu u regiji Primorske Alpe (Alpes Maritimes).

Komentiraj