EPA/MARTIN DIVISEK

Babiš nastavlja razgovore o novoj češki vladi

Češki premijer Andrej Babiš rekao je u ponedjeljak da će nastaviti razgovore s trima strankama koje bi mogle podržati njegovu vladu nakon što mu je reizbor predsjednika Miloša Zemana omogućio dodatno vrijeme za pregovore.

Babiš pokušava sastaviti vladu od listopada prošle godine kad je premoćno pobijedio na parlamentarnim izborima, no ovaj mjesec nije uspio osigurati potporu svojoj manjinskoj vladi budući da su druge stranke nesklone suradnji jer se Babiš suočava s optužbama za korupciju. On opovrgava bilo kakvo kršenje zakona.

Ipak, socijaldemokrati (ČSSD), komunisti i krajnje desna stranka SPD rekli su da postoji mogućnost da uđu u koaliciju s Babiševom strankom ANO ili da podupru njezinu manjinsku vladu.

“Nastavit ćemo pregovore (s tim trima strankama), jedino ćemo u slučaju ČSSD-a pričekati njihovu konvenciju u veljači kako bismo znali tko zapravo predstavlja stranku”, rekao je Babiš u razgovoru za list Pravo objavljenom u ponedjeljak.

Komunisti su rekli da će dati potporu budućoj vladi ako se u njezin program uključe neke njihove ideje, dok su ČSSD i SPD kazali da neće poduprijeti nijednu vladu u kojoj bi bila osoba optužena za kazneno djelo.

Babiš je u međuvremenu rekao da neće prihvatiti u vladi sadašnjeg čelnika socijaldemokrata Milana Chovaneca, bivšeg ministra unutarnjih poslova. “Nakon svega što sam doživio od gospodina Chovaneca, sigurno neću s njim sjediti u vladi”, rekao je Babiš za Pravo.

Zeman je nakon svoje tijesne pobjede na predsjedničkim izborima u subotu rekao da će Babišu dati više vremena za sastavljanje vlade.

Komentiraj