Nacional

AZIMOV “Rusija spašava Hrvatsku, ruske banke imaju stabilizirajuću ulogu u Agrokoru”

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Anvar Azimov za N1 televiziju komentirao je Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji i stanje u Agrokoru.

“Pripremali smo se za Svjetsko prvenstvo gotovo sedam godina. Sve je spremno, svih 11 gradova i stadiona su spremni. Glavni moto prvenstva je da nogomet i sport moraju biti ispred politike. Protiv smo bilo kakve politizacije sporta. Ova hrvatska momčad je jedna od najjačih u hrvatskoj povijesti i ovo im je sjajna prilika da pokažu svu ljepotu hrvatskog nogometa. Ovo se neće svidjeti mojim sunarodnjacima, ali smatram da je hrvatska momčad jača od ruske. Hrvati će u svim gradovima biti dobrodošli. Hrvatska je vrlo popularna među Rusima i smatra se jednom od najprijateljskijih država Rusiji. Volio bih da je Rusija strateški partner Hrvatskoj, što nije činjenica. No, vaši navijači će uživati, naša će policija biti liberalna, a u isto vrijeme će i držati disciplinu. Imat ćemo i predstavnike hrvatske policije, koji će također držati disciplinu”, poručio je Azimov, dodavši da Rusi, ali i ruski policajci vole Hrvate.

“Navijačima koji imaju agresivne namjere i huliganima neće biti dopušteno doći na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Mi imamo restrikcije i pratimo navijače. Ponašanje hrvatskih navijača bit će vrlo važno za momčad. Apeliram na hrvatske navijače da budu disciplinirani i prijateljski nastrojeni i da pokažu pravi karakter Hrvatske koji je vrlo otvoren i prijateljski. Policija će biti stroga, policajcima su izdane upute da drže disciplinu, ali u isto vrijeme da ne smiju stvoriti probleme za navijače. Neka uživaju u ovom velikom prazniku nogometa. Pobjede Hrvatske nakon utakmica mogu slaviti uz rusku votku, crveni i crni kavijar i pivo”, rekao je.

Na upit o mogućem susretu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Azimov je rekao kako bilateralnih susreta neće biti za vrijeme prvenstva.

“Prvo moram reći da imate odličnu predsjednicu. Ona je vrlo realistična, pragmatična i mudra osoba. Ona je sigurna da će Hrvatska proći prvu i drugu fazu, a ja sam siguran da će Hrvatska doći do polufinala. Ona je prijatelj Rusije, a prijateljem Rusije smatramo i Andreja Plenkovića. Vaša predsjednica na najbolji način brani interese države, a što se tiče Plenkovića, on vodi državu jako dobro i održava stabilnost države. Vrlo je sposoban političar i organizator i jako ga poštujemo. Tijekom Svjetskog prvenstva neće biti bilateralnih razgovora jer će mnogo političkih vođa doći u Rusiju. Nema planova za razgovore hrvatske predsjednice ili premijera s ruskim predsjednikom tijekom Svjetskog prvenstva. No, posjet ruskog predsjednika Hrvatskoj je u planu i naporno radimo na njegovoj pripremi. Ne isključujem mogućnost da će se taj posjet dogoditi prije sljedećih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj,” kazao je Azimov.

Na temu Agrokora, koju je prošle godine u javnosti otvorio upravo ruski ambasador, Azimov smatra kako ruske banke u cijeloj situaciji imaju dominantnu, stabilizirajuću ulogu.

“Bio sam jedan od prvih koji su vidjeli u kakvoj se kritičnoj situaciji našao Agrokor. Siguran sam da su Sberbank i VTB banka bili više uključeni u prvim fazama kada je nastala kriza, situacija u Agrokoru bi dosad već bila stabilizirana. Sada su Sberbank i VTB banka pristali igrati dominantnu ulogu u poboljšavanju stanja u Agrokoru i to je dobro za Hrvatsku. Da se situacija stabilizira i poboljša u Agrokoru i da on izađe iz krize i preko toga da se osigura i ekonomska stabilnost države. Nije posao veleposlanika da daje savjete vladama. Vlada i vaši politički vođe jako dobro razumiju što treba činiti. Ruske banke spašavaju Agrokor i čudno je da to ne rade države EU-a i SAD, strateški partneri Hrvatske. Zašto se to događa? Zato što je Rusija predan i vrlo pouzdan prijatelj Hrvatske. Zbog kapaciteta Sberbanka i VTB banke siguran sam da će biti sposobni stabilizirati situaciju i restrukturirati Agrokor. U tom će procesu biti spremni surađivati sa svima. Sada je cilj stabilizirati situaciju i ako se u procesu pojave druge banke iz SAD-a ili Europe, one su dobrodošle. No, treba korektno reći da u ovoj ozbiljnoj situaciji Rusija spašava Hrvatsku,” smatra Azimov koji mailove bivše potpredsjednice Dalić nije htio komentirati.

“Ne želim biti uključen u unutarnja pitanja te situacije. No iskreno ću reći da ste imali vrlo talentiranu potpredsjednicu Vlade. Slušao sam je prošlog ljeta tijekom susreta hrvatsko-ruske komisije gdje je na odličan način branila interese hrvatske ekonomije i poduzetnika. Imam vrlo visoko mišljenje o profesionalnim sposobnostima Martine Dalić. Dogodilo se to što se dogodilo, ali mislim da je ona radila u interesu hrvatskih građana i ekonomije. Ona je održavala normalan i prilično otvoren dijalog s predstavnicima Sberbanka. Nikada od njih nisam čuo kritike koje bi se odnosile prema Martini Dalić. Poštivali su je. Ona je bila vrlo snažan i ponekad težak pregovarač, no branila je interes Hrvatske. Pa ne bih komentirao unutarnje stvari i curenje tih podataka. Možda još ne znamo niti cijelu istinu i možda se pojave još neke činjenice. Najvažnije je sada ne gledati u prošlost nego u budućnost i kako popraviti i stabilizirati situaciju”, zaključio je Azimov.

Komentiraj