Davorin Visnjic/PIXSELL

AZIMOV “Nemamo ništa protiv LNG terminala, ali ruski plin je jeftiniji”

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je kako Rusija nema ništa protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Hrvatskoj, ali i da je pripravna Hrvatskoj dobavljati jeftini ruski plin, koliko je potrebno, javlja HRT.

Na Godišnjoj skupštini udruge Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva Primorsko-goranske županije u Rijeci Azimov je kazao da je Rusija zainteresirana da Hrvatska uvijek na energetskom planu bude sigurna država. Rekao je da je planu energetske diverzifikacije uvijek važan izvor dobavljanja plina, da je ovoga trenutka još uvijek najjeftiniji plin ruski te da je Rusija lani u Hrvatsku ‘pustila’ dvije milijarde kubnih metara plina. Smatra da će Hrvatska uvijek biti zainteresirana za kupnju jeftinog ruskog plina.

Azimov je rekao da je lani u države EU bilo uvezeno više od 200 milijarda kubnih metara plina te da se Rusija uvijek pokazala kao siguran partner. Istaknuo je da će ako terminal bude izgrađen, Rusija biti zadovoljna, ako će to biti korisno za Hrvatsku. ‘Rusija je spremna za Hrvatsku dobavljati plina koliko joj je potrebno’, naglasio je Azimov.

Azimov je rekao kako mu je teško čuti kada hrvatska Vlada kaže da su SAD strateški partner, a Rusija se nigdje ne spominje. Naglasio je da je Rusija spremna “dati investicije i kredite u Hrvatskoj, ali da su hrvatski strateški partneri protiv toga.”

Azimov je također rekao da hrvatski i ruski odnosi sada jačaju, da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tome puno pridonijela, te da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pokretač razvoja uzajamnih odnosa.

Komentiraj