AZIMOV “Nadamo se da će ruske banke nastaviti pomagati Agrokoru kako bi se stabilizirala situacija”

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov u četvrtak je izjavio kako Rusiji stabilnost Agrokora znači i stabilnost Hrvatske, a ona, pak, znači i kontinuitet bilateralne sutadnje s Rusijom. Dodaje i da Rusija želi oboje – stabilnost Agrokora i Hrvatske.

U razgovoru za RTL Azimov je naglasio i kako Rusija nije prijetnja NATO-u ni zapadnoj Europi, te kako želi obnoviti konstruktivne razgovore sa NATO-om i Europskom unijom. Poručuje kako je posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera Rusiji, koji je na rasporedu sljedeći tjedan, vrlo važan jer ove dvije zemlje na toj razini nisu razgovarale od 2006. godine.

“Stierov posjet važan nam je jer obnavlja i potiče atmosferu suradnje na visokoj razini. S njim ćemo razgovarati o bilateralnim i međunarodnim pitanjima. Oko većine toga imamo zajednički pristup”, rekao je Azimov. “Rusija je tradicionalno prijateljska i pouzdana prema svojoj prijateljskoj državi Hrvatskoj”, dodao je.

Upitan hoće li ruske banke nastaviti kreditirati Agrokor, Azimov kaže: “Ovo su pitanja za Sberbanku i vašu Vladu, ali želim naglasiti da su u ključnom i presudnom trenutku naše banke odigrale konstruktivnu i ključnu ulogu. Nadamo se da će ruske banke nastaviti pomagati Agrokoru kako bi se stabilizirala situacija. Ponavljam, stabilnost Agrokora znači i stabilnost vaše zemlje. A nama je to iznimno važno”.

Istaknuo je kako su ruske banke odigrale pozitivnu ulogu, za koju smatra da je bila u interesu Hrvatske. “Mi smo za razvoj trgovine i gospodarske suradnje, sa našim ulaganjima. Vjerujemo da je to u interesu hrvatskog gospodarstva, kao što je u interesu i povećanje takve suradnje. Nažalost, potencijal koji imamo ne koristi se 100%. Zato je moj zadatak kao ambasadora da ostvarimo trgovinsku razmjenu od najmanje 3 milijarde eura, i ruska ulaganja u Hrvatskoj dovedemo do milijardu eura”, kazap je veleposlanik Rusije.

Dodao je kako uvjerava hrvatske ‘prijatelje i kolege’ da povećanjem ulaganja i gospodarske suradnje Rusija nema nikakvih geopolitičkih ciljeva. “Naš je cilj pomoći Hrvatskoj i naglasiti da je Rusija prijatelj i pouzdan partner Hrvatskoj”, poručio je.

Komentiraj