Azijske burze na najnižoj razini u posljednje dvije godine, dolar skliznuo s najviših

Na azijskim su burzama u petak burzovni indeksi pali, kao i na Wall Streetu dan prije, pa su na putu gubitaka četvrti tjedan zaredom, pri čemu su zaronili na najniže razine od svibnja 2020. godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,4 posto, pa je na putu tjednog gubitka za više od 3 posto.

Pritom su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,8 i 2,1 posto. U Japanu se zbog praznika ne radi.

Azijske su burze pod pritiskom zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom. Dow Jones oslabio je 0,35 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,84, a Nasdaq indeks 1,37 posto.

Ulagači su i dalje pod dojmom poruka čelnika američke središnje banke da će nastaviti podizati kamatne stope, premda su ih na tri posljednje sjednice povećali za po 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je najviša razina kamata od 2008. godine.

Čelnici Feda odlučni su, poručili su u srijedu nakon dvodnevne sjednice, suzbiti inflaciju s najviših razina u više od 40 godina.

No, Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajat će godinama, usporiti rast gospodarstva i povećati nezaposlenost, pokazuju projekcije Feda.

Tako je Fed smanjio procjenu rasta u ovoj godini na samo 0,2 posto, dok je dosad procjenjivao da će gospodarstvo porasti 1,7 posto. Iduće bi godine bruto domaći proizvod mogao porasti za 1,2 posto.

No, ulagači se plaše da će dosad najagresivnije povećanje kamata Feda u povijesti gurnuti gospodarstvo u dublju recesiju.

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Predsjednik Feda Jerome Powell u srijedu je otvoreno priznao: „Nitko ne zna hoće li ovaj proces voditi u recesiju i, ako bude tako, koliko će ozbiljna recesija biti”.

Što se, pak, inflacije tiče, čelnici Feda procjenjuju da bi ciljana razina inflacije od 2 posto mogla biti postignuta tek 2025. godine.

„Ako se povišena inflacija zadrži i ako Powell nastavi paljbu iz svih oružja, kako je najavio, mislim da ćemo uroniti u recesiju. A to će znatno smanjiti zarade kompanija”, kaže Mike Mullaney, direktor u tvrtki Boston Partners.

Osim američke, i većina ostalih najvećih središnjih banaka u svijetu povećava kamate kako bi suzbile inflaciju. Jučer je švicarska središnja banka povećala ključne kamate za 0,75 postotnih bodova, a britanska središnja banka za 0,50 bodova.

Kako se kamate povećavaju, a rast gospodarstava usporava, ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama.

Zbog toga su već tjednima dionice pod pritiskom, pa je MSCI indeks svih najvećih svjetskih tržišta i ovoga tjedna pred gubicima, za više od 3 posto. Stoga je zaronio na najnižu razinu u dvije godine.

Dolar blago skliznuo s najviših razina u 20 godina

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta blago skliznula s najviše razine u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 111,27 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 111,79 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 144,85 na 142,25 jena.

Jačanje jena posljedica je intervencije japanske središnje banke koja je jučer kupovala jene, nakon što se tečaj dolara, po prvi put nakon 24 godine, probio iznad razine od 145 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 0,9835 dolara, nakon što je jučer skliznula na 0,9807 dolara, najnižu razinu u 20 godina.

Cijene su nafte, pak, pale, pa su na putu blagih gubitaka treći tjedan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,73 posto, na 89,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,67 posto, na 82,95 dolara.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner