HINA / Radio Slobodna Evropa / Krik

Azerbajdžanska novinarka Khadija Isailova osuđena na 7,5 godina zatvora

Azerbajdžansko pravosuđe osudilo je u utorak na 7,5 godina zatvora novinarku Khadiju Ismailovu, optuženu za porezni prekršaj u procesu za koji je ona rekla da ga vodi vlast, a presudu su kritizirale međunarodne udruge za ljudska prava.

Ta presuda neovisnoj novinarki uslijedila je nakon presuda sredinom kolovoza na teške kazne zatvora aktivistici za ljudska prava Leyle Yunus i njezinom suprugu Arifu, poznatom političkom analitičaru.

Ukupno je sedam aktivista i novinara, kritičara politike vlade osuđeno na stroge kazne od početka godine, većina zbog gospodarskih prekršaja.

“Sud je osudio Khadiju Ismailovu na sedma i pol godina zatvora zbog gospodarskih prekršaja, posebice ilegalne gospodarske aktivnosti i poreznog propusta”, rekao je njezin odvjetnik Fariz Namazly, koji je dodao da će uložiti žalbu na tu odluku.

 

  • Khadija Isailova (39), istraživačka novinarka radija Azadliq i bivša glavna urednica lokalnog ureda mreže i medija koje financiraju Sjedinjene Države Radio slobodna Europa/Radio Liberty (RFE/RL) uhićena je i u zatvoru je od prosinca.

 

Poznata po svojim istraživanjima korupcije vlasti, Ismailova je u ponedjeljak optužila vladu da je pod pritiskom skupila dokaze protiv nje i izmislila zločine koji joj se stavljaju na teret.

“Smiješno je optužiti za porezni propust osobu koja je istraživala aferu novca koji je ukrala obitelj predsjednika i stavila ga na offshore račune”, naglasila je na procesu.

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjoern Jagland zatražio je od Azerbajdžana, članice vijeća, da mu preda pravni predmet protiv Ismailove, rekao je da je zabrinut što su aktivisti, novinari i kritičari režima na meti progona.

Human Rights Watch je pozvao azerbajdžansko pravosuđe da odmah poništi presudu, koju je direktor organizacije Kenneth Roth u priopćenju ocijenio skandaloznom.

Komentiraj