Azerbajdžan traži ispriku i povlačenje Armenije iz Nagorno Karabaha

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev tražio je u nedjelju, osmog dana sukoba armenskih separatista i azerbajdžanske vojske, povlačenje armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i zahtijevao isprike Erevana.

“Imam samo jedan uvjet za prekid vatre”, rekao je Alijev u tv-obraćanju naciji. “Armenske snage moraju napustiti naš teritorij”, rekao je i tražio od armenskog premijera Nikola Pašinjana da “se ispriča azerbajdžanskom narodu”.

“Neka kaže da će povući svoje postrojbe s okupiranih teritorija, ili neka kaže da Karabah nije Armenija”, dodao je azerbajdžanski predsjednik.

Alijev je također zahtijevao da Pašinjanin definira “precizan plan” armenskog povlačenja s Nagorno Karabaha, “Tada ćemo odrediti prekid vatre”, obećao je Alijev insistirajući da Azerbajdžan provodi “povijesnu pravdu”.

Nagorno Karabah odcijepio se od Azerbajdžana u ratu 1990/94. u kojem je poginulo 30.000 ljudi, ali u svijetu nije priznat kao neovisna republika.

Nagorno Karabah je sastavni dio Azerbajdžana, ali njegovo stanovništvo je većinski armensko. Kad se Sovjetski Savez raspao osamdesetih, Nagorno Karabah je glasao da se pripoji Armeniji – izazvavši rat koji je obustavljen primirjem 1994. godine.

Suprostavljene strane si međusobno prebacuju odgovornost za sukobe koji su izbili 27. rujna, najtežu krizu nakon prekida vatre 1994. koja izaziva strahovanja od uvlačenja u sukob regionalnih sila – Rusije i Turske.

Komentiraj