Azerbajdžan glasa na parlamentarnim izborima

Azerbajžanci u nedjelju glasaju na prijevremenim parlamentarnim izborima za koje oporba drži da će poslužiti samo za jačanje dominacije predsjednika Ilhama Alijeva u toj zemlji bogatoj naftom.

Izbori su se trebali održati u studenome ove godine, ali su u prosincu zastupnici izglasali raspuštanje parlamenta nakon ostavke premijera nekoliko tjedana ranije.

Stručnjaci drže da bi trebalo zamijeniti staru gardu režima novom generacijom i odgovoriti na nezadovoljstvo nastalo gospodarskim usporavanjem.

Početkom poslijepodneva odaziv na izborima iznosio je 27 posto, pokazuju službeni podaci.

Šef izbornog povjerenstva ranaije je rekao da su ispunjeni svi uvjeti za održavanje slobodnih i pravednih izbora.

Međutim, jedna od čelnika oporbe Gulaga Aslanli kazao je agenciji France presse da je veliki broj izbornih nepravilnosti.

On je naveo pritisak na izborne promatrače koji su udaljeni tijekom prebrojavanja listića, kao i na probleme s dijelom lista na kojima su se pojavila imena preminulih.

Po video snimci iz Bakua, predsjednik Ilham Alijev je nasmiješen došao s obitelji na glasanje. On čeličnom rukom vodi tu bivši sovjetsku republike nakon što je na toj dužnosti 2003. godine naslijedio oca.

Analitičar Anar Mamedli je istaknuo da je Alijev organizirao izbore osam mjeseci ranije jer se boji jačanja prosvjeda, te da je svrha preustroja vlade i novih izbora produženje Alijeve vladavine.

Azerbajdžan jako ovisi o izvozu nafte. Nakon pada cijene nafte 2014. nacionalna valuta je izgubila polovicu vrijednosti i zemlja je doživjela recesiju i dvoznamenkastu inflaciju. Stanje se stabiliziralo, ali rast stagnira na 1 do 2 posto.

Oporba optužuje Alijeva da želi zadržati kontrolu. On je u veljači 2017. svoju suprugu Mehriban postavio na mjesto potpredsjednice, a njihovog sina Hejdara (20) smatraju njegovim mogućim nasljednikom.

Dok ga oporba i zaštitnici ljudskih prava kritiziraju, Alijevi pobornici ističu da je preobrazio i modernizirao Azerbajdžan u neovisnu energetsku silu.

Očekuje se da će Alijeva stranka Novi Azerbajdžan uvjerljivo pobijediti na ovim izborima.

Komentiraj