AYRAULT LAVROVU: Ništa ne može opravdati intenzivna bombardiranja Alepa

FaH

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je rekao u četvrtak ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da “ništa ne može opravdati intenzivna bombardiranja” Alepa, koji je na meti napada sirijskog režima uz potporu ruskog zrakoplovstva.

“Ništa ne može opravdati lavinu napada i mrtve u Alepu”, rekao je Ayrault nakon susreta u Moskvi i ocijenio da Rusija, vjerni saveznik sirijskog režima, ne smije tolerirati takvo stanje.

“Francuska je ogročena, ali nije rezignirana”, rekao je francuski ministar. “Sastao samo se s Lavrovim da mu u lice ponovim da nitko ne može tolerirati tu situaciju. Francuska ju ne može tolerirati, ali ni Rusija”, zaključio je Ayrault.

Ruski ministar vanjskih poslova je rekao da je spreman raditi na planu rezolucije o prekidu vatre u Alepu, koji je Francuska predložila u UN-u.

Ruski dužnosnik je kao preduvjete odredio da rezolucija ne bude u suprotnosti s načelima određenim u rusko-američkim sporazumima i da se vodi računa o odlukama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Međunarodne skupine podrške Siriji.

Francuska koja pokušava pitanje Sirije dovesti pred Vijeće sigurnosti, potvrdila je u srijedu da namjerava do kraja tjedna predati rezoluciju kako bi se postiglo primirje u Alepu.

Zato je Ayrault hitno došao u Moskvu prije putovanja u petak u Washington.

Petnaest članica Vijeća sigurnosti razmatraju od ponedjeljka francuski plan, koji traži prekid bombardiranja Alepa i predlaže mehanizam nadzora primirja.

Francuska rezolucija je drugi pokušaj prisiljavanja Damaska i Rusije da prekinu bombardiranja Alepa.

UN je u srijedu proglasio Alep “opkoljenom zonom” i ocijenio da tamo živi 275.000 osoba.

Komentiraj