Avion Rudolfa Perešina nakon 28 godina u Hrvatskoj

Zeljko Pusec/PIXSELL

Borbeni avion MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt danas se vraća u Hrvatsku priopćilo je Ministarstvo obrane.

Nakon 28 godina u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu, Perešinov avion MiG-21 oznake “26 112” vraća se u Hrvatsku. Avion će biti transportiran u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Avion u nedjelju ispred MORH-a

U nedjelju, 12. svibnja, avion Rudolfa Perešina bit će izložen ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Zagrebu, a povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici, dodaje MORH.

Planirano je da će avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Prebjegao u Austriju i stavio se na raspolaganje hrvatskim vojnim snagama

Perešin je, podsjetimo, na početku Domovinskog rata, vojnim zrakoplovom MiG-21 tadašnjeg jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva prebjegao u Austriju, te se potom stavio na raspolaganje hrvatskim vojnim snagama koje su se tek stvarale.

Rudolf Perešin osobno i njegova prva lovačka eskadrila sudjelovali su u svim akcijama i operacijama HV-a. U ranim jutarnjim satima 2. svibnja 1995. godine, drugog dana operacije ‘Bljesak’, njegov MiG je pogođen iz protuavionskih topova. Perešin se tada katapultirao na neprijateljskom teritoriju. Njegovi posmrtni ostaci su vraćeni 4. kolovoza 1997. godine.

Komentiraj