HINA / FENA

Avaz odgovorio Tužiteljstvu BiH – “Nećete nas ušutkati”

Uredništvo i uprava sarajevskog Dnevnog Avaza, iza kojega stoji uhićeni Fahrudin Radončić, priopćili su kako ih neće zastrašiti i ušutkati upozorenja Državnog odvjetništva BiH, koje je tijekom dana zajedno sa Sudom BiH reagiralo na političke i medijske napade, ističući da neće popustiti pred pritiscima.

“Urednički kolegij ovog lista i uprava izdavača “Avaz-roto pressa” poručuju Državnom odvjetništvu Bosne i Hercegovine da ih neće zaplašiti i ušutkati”, navodi se u priopćenju u kojem se reakcija Državnog odvjetništva uspoređuje s pritiskom na medije u Turskoj.

“Je li BiH postala policijska država i uvodi li se ponovo na velika vrata famozni verbalni delikt, poznat iz komunističkih režima? Uspostavljaju li se i u našem društvu obračuni s medijima kakve možemo vidjeti ovih dana u Turskoj u slučaju otimanja lista ‘Zaman’ i brutalnog premlaćivanja građana, ali i diljem nedemokratskih režima”, istaknuli su uredništvo i uprava Avaza u zajedničkom priopćenju.

Poručili su kako neće odustati od slobode medija unatoč navodima Drđžavnog odvjetništva BiH. “Borit ćemo se za slobodu tiska i demokraciju u BiH, jer su to najstarije vrijednosti do kojih je došla naša civilizacija”, stoji u priopćenju, uz poziv novinarskim i drugim udruženjima i institucijama da spriječe gušenje medijskih sloboda i prijetnje novinarima.

Državno odvjetništvo i Sud BiH odbacili su u ponedjeljak političke i medijske napade zbog procesuiranja političara i medijskog tajkuna Fahrudina Radončića, koji je u petak ponovno vraćen u pritvor zbog kršenja mjera kućnog pritvora te su poručili kako neće popustiti pred pritiscima. Radončićev list Dnevni avaz svakodnevno kritizira rad pravosudnih tijela zbog njegova procesuiranja, dok su čelnici vladajuće koalicije, predsjednici SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a BiH Dragan Čović, ocijenili kako njegov progon destabilizira vlast i zaustavlja provedbu reformi.

Komentiraj