Ava Gardner rekla je svojoj domaćici Carmen ‘Tako sam umorna’ – i zauvijek sklopila oči

Ava Gardner se od prvog pojavljivanja na filmu 1941. godine u samo nekoliko godina vinula do statusa velike filmske zvijezde, prije svega zahvaljujući ulogama u ljubavnim i pustolovnim filmovima. Presudni obrat u karijeri Avi je donio film ‘Ubojice’ iz 1946. godine, a nakon toga slijede ekranizacije poznatih Hemingwayjevih romana ‘Snjegovi Kilimandžara’ i’ Sunce se ponovno rađa’, zatim ‘Bosonoga kontesa’, ‘Sedam dana u svibnju’, ‘Noć iguane’, a u filmu o austro-ugarskom tragičnom prijestolonasljedniku Rudolfu Mayerlingu, utjelovila je još jednu legendarnu ljepoticu – caricu Elizabetu (Sissi). Za ulogu u Mogambu iz 1953. godine bila je nominirana za Oskara, koji je na kraju završio u rukama Audrey Hepburn, ali je osvojila je Zlatni globus i BAFTA-u (British Academy Film Awards).

Ava Gardner, svoj posljednji film ‘Regina Roma’ snimila je 1982. godine. Četiri godine kasnije, doživjela je dva uzastopna moždana udara, nakon kojih je ostala djelomično paralizirana. Sinatra joj je platio let medicinski opremljenim avionom do SAD-a, te organizirao posebni posjet specijalistima, no nisu joj mogli pomoći, patila je od emfizeme i lupusa, te se vratila u svoj dom u Londonu.

25. siječnja 1990. godine, u dobi od 68 godina, rekla je svojoj domaćici Carmen: “Tako sam umorna” i zauvijek sklopila oči.

Komentiraj