Autotrolej morao platiti milijunsku kaznu zbog nelegalnog miješanja goriva

Goran Kovacic/PIXSELL

Inspektori Carinskog ureda Rijeka naplatili su Autotroleju čak dva i pol milijuna kuna zbog trošarinskog prekršaja počinjenog tijekom 2015. godine, miješanja biodizela i dizelskog goriva u tankovima autobusa, potvrdili su iz Carinske uprave za Novi list.

Inspektori su utvrdili da je u tankovima autobusa Autotroleja tijekom 2015. godine, kada je na čelu tog komunalnog društva bio Željko Smojver, čak 755 tisuća litara biodizela izmiješano s eurodizelom, čime je učinjen trošarinski prekršaj, budući da se na čisti biodizel ne plaća trošarina, dok se na mješavine eurodizela i biodizela trošarina plaća u jednakom iznosu kao za plinska ulja, odnosno dizelsko gorivo.

U svom su nalazi inspektori utvrdili i da Autotrolej nema ovlasti za proizvodnju goriva,a miješanje biodizela i dizela smatraju proizvodnjom nove vrste goriva, odnosno trošarinskog proizvoda.

Carinski inspektori Autotroleju su odrezali 2,3 milijuna kuna za neplaćenu trošarinu i još dvjesto tisuća kuna pripadajućih kamata. Za usporedbu, s tim je novcem Autotrolej mogao nabaviti novi zglobni autobus.

Komentiraj