Luka Stanzl/PIXSELL

Autori ‘Montiranog procesa’ odbacili HRT-ove optužbe za poticanje netrpeljivosti

Osnivač News Bara Vlado Lucić i voditelj i scenarist ‘Montiranog procesa’ Borna Sor u četvrtak su oštro osudili HRT-ovo ukidanje ‘Montiranog procesa’ i u potpunosti odbacili HRT-ove obrazloženje da su u posljednjem scenariju neprikazane epizode ‘zloupotrijebili temu satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne druge netrpeljivosti’.

Autori emisije na konferenciji za novinare istaknuli su kako je ‘Montirani proces’ emisija u vanjskoj produkciji HRT-a čijim su urednicima redovito dostavljali scenarije narednih epizoda ponedjeljkom popodne, kako bi im, sukladno ugovoru, s HRT-a dojavili moguće primjedbe ili opaske do utorka da bi se emisija snimila u redovnom terminu srijedu.

Novopostavljena vršiteljica dužnosti urednica HTV1 Ružica Renić Andrijanić, tvrde autori, odbila im je autorizirati dijelove scenarija s objašnjenem da su protivna programskim načelima , a na dodatna objašnjenja i njihove upite s HRT-a nisu odgovarali do srijede kada je počelo snimanje ukinute emisije. Autori ukinute emisije istaknuli su i kako, prema ugovornim obavezama, HRT ima pravo dati primjedbu na scenarij koja mora biti obrazložena, ali oni takvu odluku nisu zaprimili sve do HRT-ova priopćenja o ukidanju emisije za što su u srijedu čuli od kolega novinara iz drugih medija.

Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

“Način na koji je HRT iskomunicirao prekid suradnje, kao i riječi i argumenti koje je upotrijebio HRT duboko su nas uvrijedili i povrijedili jer nas se optužuje za kazneno djelo poticanja vjersku i nacionalnu netrpeljivost protiv čega se i mi borimo od samih početaka”, istaknuo je Lucić, a Sor je naglasio da u ‘Montiranom procesu’ nisu vrijeđali ni po kakvim osnovama. Autori emisije naglasili su i da se ne osjećaju lagodno s takvim optužbama, a pogotovo u državi u kojoj, kako ističu, postoji prava diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

“Mi smo, izgleda, zaigrani klinci koji su u jednom trenutku pomislili da su u europskoj državi u 21. stoljeću, ali smo se probudili i shvatili da smo u 19. stoljeću”, rekao je Lucić.

Autori ‘Montiranog procesa’ istaknuli su i kako su u dosadašnjoj suradnji s donedavnim urednikom HTV 1 Igorom Tomljanovićem i urednicom emisije Idom Tomić imali primjedbe na scenarij, no, od novopostavljenih urednika prije ukidanja emisije nisu dobili nikakva objašnjenja.

Upitani za mogući razlog ukidanja serijala, autori su istaknuli kako u scenariju posljednje neprikazane epizode postoji jedan ‘škakljiv dio’ koji se odnosi na specifičan odnos hrvatske države i Crkve, a preko primjera Ante Starčevića.

“Crkva je zbog zbog svojih niskih i visokih interesa često radila protiv Hrvata i Hrvatske”, parafrazirao je Borna Sor riječi Ante Starčevića.

Lucić i Sor poručili su kako će News Bar ići dalje, ističući kako su preživjeli i teža vremena te da nitko neće ubiti satiru, no, ocjenjuju da je posljednji potez HRT bio jako loš jer su, ističu, sad i privatne televizije dobile poruku ‘nemojte ovo emitirati’.

Autori ‘Montiranog procesa’ naglasili su također da još ne znaju što će biti s emisijom i hoće li se početi prikazivati na nekoj drugoj televiziji. Ističu da to ovisi o dogovoru s nadležnima na  HRT-u protiv kojih, kako navode, još nisu odlučili hoće li podnijeti tužbu za klevetu.

Komentiraj