Autoprijevoznici ogorčeni zbog zatvaranja Murskog Središća

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika u otvorenom pismu u subotu prosvjedovala je zbog hrvatske odluke iz ožujka o zabrani prometovanje teretnih vozila preko graničnog prijelaza Mursko Središće, čime je, kako tvrde, provociran odgovor Slovenije za zabranu i ograničenje prometovanja preko svih važnih slovensko-hrvatskih graničnih prijelaza,  pa su iz Udruge zatražili hitan sastanak s hrvatskim premijerom i razrješenje ove situacije.

“U ožujku je Hrvatska jednostrano zabranila prometovanje teretnih vozila preko graničnog prijelaza Mursko Središće, čime je provocirana akcija slovenske jednostrane  zabrane odnosno ograničenja prometovanja preko svih važnih graničnih prijelaza – Rupe, Pasjaka, Razvora, Lupinjaka, Dubrave Križovljanske i Trnovca”, ističu iz Udruge, čiji je predsjednik Dragutin Kranjčec. Ocjenjuju kako su tim potezom hrvatski cestovni prijevoznici “danas na rubu egzistencije zatvoreni unutar vlastitih državnih granica”.

Napominju kako se hrvatska politika ponosi članstvom u Europskoj uniji i njenim vrijednostima, a istovremeno nesmotrene političke igre zatvaraju granice prema Sloveniji i dovode do diskriminacije u sektoru hrvatskog cestovnog prijevozništva.

Iz Udruge ističu kako su šokirani činjenicom da su takve odluke donesene, a da nitko nije promislio kakve će biti posljedice za hrvatske cestovne prijevoznike, ali i gospodarstvo općenito.

Tvrde da resorno Ministarstvo nije zaštito hrvatske cestovne prijevoznike ili im na bilo koji način olakšalo poslovanje. “Štoviše suprotno – namjerno se produbljuju razlike među prijevoznicima iz različitih dijelova Hrvatske i svjesno nas se obmanjuje”, dodaje se u otvorenom pismu.

Traže ostavke nadležnih iz svih ministarstava za, kako tvrde, “političku odluku kojom je zatvoren granični prijelaz Mursko Središće, a što je i rezultiralo slovenskom reakcijom”.

U otvorenom pismu predsjedniku Vlade traže da primi na sastanak predstavnike Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika najkasnije do 12. lipnja kako bi se “zajednički  osmislila daljnja strategija i postignuo dogovor sa slovenskom stranom”.

Dodaju kako inzistiraju na angažmanu premijera i jamstvu da će ova situacija biti razriješena u najkraćem mogućem roku. U suprotnome, kako kažu, organiziranom akcijom iskazat će građanski neposluh.

Komentiraj