Tri osobe su ubijene a 30 ih je ranjeno u srijedu u napadu autobombom na sjedište policije u Midyatu, na jugoistoku Turske, dan nakon što je u eksploziji bombe u Istanbulu ubijeno 11 osoba.

Oba napada pripisuju se kurdskim militantima, a događaju se uoči početka sezone za stratešku turističku industriju, teško pogođenu nizom napada koji su ove godine potresli Tursku, u stanju maksimalne uzbune.

Po turskom premijeru Binaliju Yildirimu, jedan policajac i dva civila ubijena su u srijedu u eksploziji vozila ispunjena eksplozivom ispred glavnog stožera za sigurnost Midyata, u pokrajini Mardin, na većinski kurdskom jugoistoku.

U snažnoj eksploziji uništena je fasada peterokatnice, oštećene su druge kuće a nad mjestom eksplozije nadvio se stup gustog crnog dima, pokazuje snimka novinske agencije Dogan.

Nakon eksplozije izbili su sukobi između sigurnosnih snaga i militanata Kurdistanske radničke stranke (PKK), priopćili su sigurnosni izvori.

PKK već tri desetljeća vodi pobunu radi kurdske autonomije na jugoistoku a nasilje se pojačalo nakon što je prije gotovo godinu dana primirje propalo.

Za napad u Istanbulu, u kojemu je detoniran eksploziv u automobilu pored policijskog  autobusa, još nitko nije preuzeo odgovornost.

Međutim u pozadini sličnih napada na sigurnosne snage  proteklih mjeseci stajali su kurdski militanti, uključujući i napade u Istanbulu i Ankari.

Komentiraj