Austrijski tjednik objavio reportažu o smrti djevojčice Madine za koju obitelj odgovornom smatra hrvatsku policiju

EPA/JOHAN BEN AZZOUZ

Austrijski tjednik profil objavio je reportažu o slučaju smrti djevojčice Nadine za koju njena obitelj odgovornom smatra hrvatsku policiju, te posljedično o sudbini imigranata na hrvatsko-srpskoj granici. Autor članka sumnja u službenu verziju događaja, te piše kako dostupne informacije upućuju na nesavjesno postupanje hrvatske policije, ističući kako je posebno problematična netransparentnost oko cijelog slučaja.

Iz Profila naglašavaju kako je protiv nepoznatih počinitelja podnesena kaznena prijava od strane jedne ljudskopravaške odvjetnice, te kako, u slučaju da dođe do suđenja, hrvatskim policajcima prijeti kazna do 15 godina zatvora zbog, između ostalog, zloupotrebe položaja i postupanja sa smrtnim posljedicama. Dodaju da se hrvatska policija ne bi trebala brinuti. “Općenito mnogo toga u vezi noći kada je poginula Madina nije dokumentirano. U ključnim stvarima su to tek suprotstavljene izjave Madinine obitelji i policije, iako se nadležni većinom skrivaju iza zida šutnje”, piše Profil, propitujući praksu hrvatske granične policije koja posjeduje detaljne snimke granice, no ne i snimke koje bi za policiju bile inkriminirajuće, unatoč činjenici da sve više izbjeglica svjedoči o tome kako ih hrvatski policajci tuku i protjeruju iz zemlje prije nego uopće stignu iskoristiti pravo da zatraže azil.

Iz policije tvrde da je Madinina obitelj nije prešla na hrvatski teritorij tek nakon nesreće u kojoj je vlak ubio djevojčicu, te kako su s njezinom majkom komunicirali iako nije jasno na kojem jeziku, budući da ona ne govori engleski. Prema službenoj verziji događaja, Madinina majka dragovoljno se, s ostatkom obitelji, vratila u Srbiju ostaviviši teško ozljeđenu Madinu samu u bolnici.

Profil nadalje navodi kako službenoj verziji događaja ne vjeruje ni pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja je izvještaj o cijelom slučaju dostavila državnom odvjetništvu. “Ako se donese odluka podizanja optužnice, proces bi mogao baciti svjetlo na najmračnije kutke europskog ponašanja prema pitanju migracije: kako jedna granična članica EU-a svake noći odlučuje o idealu pravne države i ljudskog dostojanstva”, komentiraju u Profilu dodajući kako je više upita upućenih hrvatskim institucijama ostalo neodgovoreno.
U članku se također navodi kako je Madinin leš otvorenih očiju, što je vidljivo na fotografijama, isporučen od strane Hrvatske njenoj obitelji u Šidu, ističući nedostatak adekvatne dokumentacije o prelasku leša djevojčice preko hrvatsko-srpske granice.
 

Komentiraj