epa

Austrijski predsjednik ponovo upozorio vicekancelarov FPOe

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen upozorio je u petak stranku krajnje desnice FPOe, koalicijskog partnera konzervativaca, da ne iznosi “klevete” kojima diskreditira novinare, nakon niza napada vicekancelara na javnu televiziju.

“Klevetama, pa i lažnim optužbama bez ikakva temelja, nema mjesta u javnom govoru”, upozorio je predsjednik države u izjavi za mrežne stranice dnevnih listova “Tiroler Tageszeitung” i “Kurier” u petak.

“Sloboda govora, medijska sloboda i neovisnost medija jesu uvjeti nužni za dinamičnu liberalnu demokraciju, kao i mogućnost kritike političara”, rekao je Van der Bellen.

Ovaj ‘crveni karton’ dolazi nakon niza spornih izjava FPOe-ova vicekancelara Heinza-Christiana Strachea o medijima, napose o javnoj televiziji ORF-u.

Čelnik Slobodarske stranke koja je partner u vladi konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza, izazvao je negodovanje kada je na društvenim mrežama objavio fotografiju voditeljice na ORF-u uz komentar: “Ima jedno mjesto na kojemu laž postaje vijest – ORF”. Strache je nakon kritika rekao da ima pravo na “satiru”.

Austrijska javna radiotelevizija je tradicionalno jedna od meta FPOe-a koji smatra da je vezana uz tradicionalne socijaldemokratske i konzervativne stranke.

Krajnja desnica, koja sudjeluje u vladi nakon parlamentarnih izbora u listopadu, redovito ističe da je žrtva “sistemskih medija” koje optužuje za neobjektivno izvještavanje.

Ovo je treći put od početka godine da predsjednik države, jamac ustavnih načela, upozorava FPOe.

Komentiraj