Austrijski parlament traži zabranu “ultranacionalističko-fašističke” komemoracije u Bleiburgu

Velikom većinom glasova austrijski je parlament izglasao rezoluciju kojom od Vlade i ministra unutarnjih poslova traži da “ispitaju sve mogućnosti kako bi se od sljedeće godine spriječilo održavanje Bleiburške komemoracije na Loibaškom polju u Koruškoj”, objavio je Jutarnji list.

“Parlament se danas jasno odredio protiv ultranacionalističko-fašističke komemoracije vezane za povijesno kontroverzni tzv. Blajburški masakr na Loibaškom polju nedaleko od Bleiburga, odnosno na austrijskom teritoriju”, objavljeno je u četvrtak na internetskim stranicama austrijskog parlamenta. Rezolucija je usvojena na prijedlog Narodnjaka, Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala, a protiv su bili samo zastupnici desne Slobodarske stranke (FPÖ).

“Traži se od Savezne vlade, posebice ministra unutarnjih poslova da, imajući u vidu pretpostavke Povelje temeljnih prava EU, Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda kao i sve druge ustavnopravne pretpostavke, ispitaju sve mogućnosti poduzimanja pravnih mjera na državnoj, bilateralnoj i europskoj razini kako bi se spriječilo održavanje ultranacionalističko-fašističke komemoracije na Loibaškom polju kod Bleiburga, odnosno na austrijskom teritoriju od 2021.”, navodi se u tekstu Rezolucije, uz zahtjev da pokrajina Koruška “prikupi sve relevantne informacije kako bi se mogla donijeti ocjena transakcija vezanih uz kupnju zemljišta od strane udruge Počasni bleiburški vod (PBV)”.

Socijaldemokrati, Zeleni i Liberali žestoko su zagovarali potrebu zabrane ovog, kako su ga nazivali, fašističkog okupljanja, dok je najjača austrijska stranka ÖVP ipak išla s puno blažim stavovima, naglašavajući prije usvajanja rezolucije da mnogi sudionici komemoracije dolaze isključivo s namjerom da se prisjete svojih bližnjih koji su stradali te da im odaju počast. “Međutim, moramo tražiti jasno distanciranje. Ovim zahtjevom iskazali smo jasno opredjeljenje da u Austriji nećemo tolerirati nikakva fašistička obilježavanja”, kazao je predstavnik Narodnjaka. Parlament je prihvatio i drugu Rezoluciju kojom se od ministra unutarnjih poslova zahtijeva da se ispita treba li dopuniti odredbe zakona kojim su zabranjeni pojedini ustaški simboli.

Čelnik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda Vladimir Šeks kazao je za Jutarnji list kako se nada “razumnom rješenju”. “Vjerujem da će na koncu doći do dobrog i razumnog rješenja s austrijske strane. Isto kao što su i pojedini zastupnici u austrijskom parlamentu naglašavali da se potomcima, obiteljima žrtava treba omogućiti komemoriranje i da treba omogućiti ono što spada pod pojam mirnog okupljanja. Uglavnom, bitno je reći da su zadnjih godina i Sabor kao pokrovitelj i biskupske konferencije i Hrvatske i BiH, te PBV kao organizator poduzimali sve moguće korake da se komemoriranje žrtava Križnog puta i Bleiburga odvija tako da to bude isključivo komemoriranje – a ne ništa drugo, nikakvo veličanje nekog drugog, NDH-ova režima. I u tom smo smislu polučili ogromne rezultate. A što se tiče svih ovih nasrtaja na Bleiburg, to je u bitnome stvar unutarnjih odnosa na austrijskoj političkoj sceni, a mi smo se našli u žrvnju tih odnosa”, kazao je Šeks.

Komentiraj