Austrijski desničar usporedio puč u Turskoj s paljenjem Reichstaga

EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE

Neuspio puč u Turskoj i čistke koje nakon njega provodi predsjednik Tayyip Erdogan podsjećaju na paljenje Reichstaga u nacističkoj Njemačkoj koji je Hitler iskoristio za jačanje svoje vlasti, rekao je u subotu čelnik austrijskih desničara.

Požar u zgradi njemačkog parlamenta 1931. nacisti su prikazali kao komunističku urotu protiv vlade i njime opravdali ukidanje građanskih sloboda i uvođenje Hitlerove strahovlade nad Njemačkom.

Lider austrijske Slobodarske stranke (FPO) Heinz-Christian Strache rekao je da vidi sličnost s načinom na koji Erdogan koristi propali puč za obračun s disidentima u vojsci, javnim službama, sveučilištima i meidjima.

“Stječe se dojam da je to bio montirani puč s ciljem uspostave Erdoganove predsjedničke diktature”, rekao je Stratche listu Die Presse.

“Te smo mehanizme vidjeli u prošlosti, primjerice požar u Reichstagu nakon kojeg je uspostavljena totalna vlast”, istaknuo je.

Erdogan je odbacio optužbe da bi vlada mogla stajati iza udara za koji Ankara optužuje klerika Fetullaha Gulena koji živi u SAD-u.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u petak je nazvao Austriju “prijestolnicom radikalnog rasizma” nakon što je austrijski kancelar Christian Kern najavio da će među europskim čelnicima pokrenuti raspravu o tome da se zaustave razgovori EU-a i Turske zbog njezinih gospodarskih i političkih deficita.

Komentiraj