FaH

Austrijska umjetnica Friedl Kubelka u Galeriji SC

Galerija SC-a ugostit će od 4. do 26. studenog izložbu austrijske fotografkinje i filmske umjetnice Friedl Kubelke, koja će u večeri otvorenja, uz filmske projekcije i dijaprojekcije, predstaviti svoje stvaralaštvo.

Pod nazivom “FK – Friedl Kubelka One Is Not Enough” taj se izložbeni projekt fokusira na pojedine serijske radove, u kombinaciji s portretima kreativaca iz Senegala, pacijenata iz Atelier d’Expression, psihijatrijske klinike u Dakru, te arhivske slike, najavljeno je iz zagrebačke galerije.

Kustos Dietmar Schwärzler u tom projektu predstavlja i skupinu radova koje umjetnica kontinuirano izrađuje od sedamdesetih godina, seriju “Gedankenreihen” u kojoj su većinom portretirane žene u procesu razmišljanja.

Putem dijapozitiva na otvorenju će se predstaviti i serija portreta filmaša American Independent Cinema, od Paula Sharitsa, Jacka Smitha, Morgana Fishera do Brucea Connera, Michaela Snowa, Jonasa Mekasa.

Izložit će se portretne fotografije Kennetha Angera i Brucea McClurea te cjelovita serija “Das Sechste Jahresportrait” nastala prije dvadesetak godina, koju se rijetko ima prilike vidjeti.

Zagrebačkoj publici Kubelka je poznata i kao filmska autorica koja se potpisuje s Friedl vom Gröller, njezini su filmovi prikazivani na prvim izdanjima 25 FPS festivala.

Afirmirala se kratkim, crno-bijelim 16 mm filmovima, uglavnom bez zvuka, vinjetama u kojima ljude podvrgava psihoanalitičkom pogledu kamere, “provocirajući granice između dokumentarnog i insceniranog, neugodnog i tabuiziranog, dirljivog i duhovitog”.

Friedl Kubelka rođena je 1946. u Londonu, a djetinjstvo je provela u Beču i Berlinu. Studirala je fotografiju na Grafičkom fakultetu, a prve filmove stvara krajem šezdesetih. Utemeljiteljica je Škole za umjetničku fotografiju u Beču, kojoj je bila na čelu do 2010. godine.

Filmovi i radovi predstavljani su joj diljem svijeta, od Centra Pompidou u Parizu, preko Dokumente u Kasselu do filmskih festivala u Torontu i Hong Kongu.

Zagrebačka izložba nastala je u suorganizaciji Kulture promjene Studentskog centra i Udruge 25 FPS, a održava se u sklopu projekta “Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)” kustoskog kolektiva WHW i Kathrin Rhomberg.

Projekt “Janje moje malo” je posvećen nedavno preminulom hrvatskom umjetniku Mladenu Stilinoviću, prema čijem je radu iz 1993. i nazvan.

“Stilinovićev cjeloživotni nesistematski pristup, njegova tiha ali pronicljiva pobuna protiv društvenih i umjetničkih konvencija te umjetnička praksa koja se na energičan i humorom prožet način bavi kompleksnim temama ideologije, rada, novca, boli i siromaštva inspirirala je cijelu generaciju umjetnika diljem svijeta”, stoji se u najavi.

Utemeljen na radovima iz bečke zbirke Kontakt, koja čuva kapitalne radove najznačajnijih umjetnika srednje, istočne i jugoistočne Europe projekt će se odvijati od studenog do svibnja iduće godine, u šest epizoda u raznim galerijskim prostorima, ateljeima umjetnika i privatnim stanovima.

“Projekt revidira nastojanja umjetnika kao što su Geta Bratescu, Stano Filko, Ion Grigorescu, Sanja Iveković, Julius Koller, Ewa Partum i Zofia Kulik da stvaraju umjetnost koja je subvertirala učinke društvenih normi i različitih stupnjeva državne kontrole te pokušava utvrđenim prezentacijama i interpretacijama njihova rada koje su zadnjih desetljeća dominirale međunarodnim umjetničkim krugovima dodati i puno manje uređene i više eksperimentalne postupke koji potječu iz kulturnog i umjetničkog konteksta Zagreba”, ističe se.

Tijekom prvog vikenda projekta, od 4. do 6. studenog, među ostalim, otvorit će se arhiv Sanje Iveković “Privatni dokumenti”, održati sjećanje na Stilinovića u Zagrebačkom kazalištu mladih pod nazivom “Juriš kolači”, razgovor s umjetničkim odborom zbirke Kontakt, performans Nine Gojić “Mnogolog za poslije” te Olivera Frljića “Šaptajuća povijest”.

Komentiraj