Austrijska Slobodarska stranka (FPOe) žestoko je u petak kritizirala poziv na bojkot svojih ministara u novoj austrijskoj vladi, koji je uputila skupina međunarodnih intelektualaca, a koje FPO smatra “posljednjim ostacima ljevice”.

Taj apel, objavljen u četvrtak na portalu Le Mondea, “proziran je manevar posljednjih ostataka ljevice koja želi nanijeti štetu novoj austrijskoj vladi”, rekao je u petak glavni tajnik FPOe-a i europski zastupnik Harald Vilimsky.

“Nijedan ozbiljan političar današnjice neće pridati važnost tim glasovima iz prošlosti.”

“Ne skrećimo pogled: baštinici nacizma doista su dobili važne pozicije u novoj austrijskoj vladi”, ističe se u apelu napisanom pod palicom Benjamina Abtana, predsjednika Europskog antirasističkog pokreta EGAM i bivšeg francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera.

Ministri FPO-e koji su sredinom prosinca ušli u vladu kancelara Sebastiana Kurza “ugledni su i sposobni političari kojima se ništa ne može predbaciti”, poručio je Vilimsky.

Austrijski ministar Gernot Blumel (OeVP), reagirajući na apel u četvrtak navečer, pozvao je sve kritičare da novu austrijsku vladu “sude po djelima”.

Među potpisnicima apela su lovci na naciste Serge i Beate Klarsfeld, vođe organizacije Sinovi i kćeri Židova deportiranih iz Francuske, zatim bivši predsjednik Istočnog Timora i dobitnik Nobelove nagrade za mir Jose Ramos-Horta, bivši španjolski ministar vanjskih poslova Miguel-Angel Moratinos i bivša kanadska premijerka Kim Campbell.

Komentiraj