Opstanak koalicijske vlade u Austriji bio je u petak u pitanju kada je čelnik konzervativne stranke koja vlada sa socijaldemokratima, pozvao na prijevremene parlamentarne izbore na koje krajnja desnica vreba iz prikrajka.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz ocijenio je na tiskovnoj konferenciji da bi “prijevremeni izbori bili najbolje rješenje koje će omogućiti promjene u Austriji”.

Takvo stajalište austrijskog ministra bilo je očekivano, budući da se on spominje kao mogući novi čelnik konzervativne stranke (OeVP) koja u nedjelju bira svog predsjednika.

OeVP (Austrijska pučka stranka) bira novog čelnika nakon neočekivane ostavke vicekancelara Reinholda Mitterlehnera iscrpljenog borbama za vlast unutar koalicije i njegove stranke.

Odluči li Sebastian Kurz (39), zvijezda domaće političke pozornice, preuzeti vodstvo u konzervativnoj stranci, morao bi službeno obavijestiti o odlasku svoje stranke iz vlade, što utire put prijevremenim izborima. Saziv sadašnjeg parlamenta završava se u jesen 2018.

Socijaldemokratski kancelar Christian Kern (SPOe) rekao je u petak da je spreman voditi manjinsku vladu, bez desnice, ne bi li izbjegao izbore nakon ljeta.

Još nije sigurno hoće li mladi ministar vanjskih poslova preuzeti predsjedničku dužnost u stranci OeVP koja u anketama ne stoji najbolje a razdire je nesloga.

Međutim, po anketama, Kurzovo preuzimanje čelne dužnosti u OeVP-u dovelo bi stranku na vodeće mjesto. On je poznat po tvrdom stavu u vezi s imigracijom pa ga je FPO optužio za krađu ideja.

Kurz je u petak postavio uvjete konzervativnom taboru: “Onaj tko bude predsjednik mora imati vlast u stranci i moći birati svoje suradnike”, rekao je dodajući da će odluku donijeti po tim mjerilima.

Sebastian Kurz je zahvaljujući svojoj popularnosti jedini konzervativni čelnik kadar da se na parlamentarnim izborima suprotstavi Christianu Kernu i čelniku FPOe-a Heinz-Christianu Stracheu kojega je stranka krajnje desnice sklona prijevremenim izborima.

Anketa koju je Research Affairs proveo za tabloid Oesterreich nakon Mitterlehnerove ostavke pokazuje da bi OeVP, bude li Kurz njegov predsjednik, imao potporu 35 posto, što je 10 postotnih bodova više nego potpora FPO-u i 14 postotnih bodova više nego socijaldemokratima.

OeVP je s Mitterlehnerom kao predsjednikom imao potporu u anketama oko 20 posto. FPO je s 32 posto potpore prema anketama najjača pojedinačna stranka, a iza nje slijedi SPO s 28 posto.

Socijaldemokrati i konzervativci koji se od 1945. izmjenjuju na vlasti a od 2007. sudjeluju u koalicijskoj vladi koja je na izmaku snaga, nemaju, čini se, ni želje ni mogućnosti za nastavak partnerstva.

Komentiraj