Austrija zabranila slijetanje avionima s Balkana

Hrvatska je izuzeta iz zabrane slijetanja zrakoplovima s Balkana u Austriju, a nova se mjera odnosi na Srbiju, BiH, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bugarsku, Rumunjsku, Moldaviju i Egipat, prenio je Deutsche Welle pisanje austrijskih medija.

Postojeće zrakoplovne veze s tim zemljama bit će otkazane najmanje do kraja srpnja. U Austriju od ranije ne smiju slijetati avioni iz Bjelorusije, Kine, Velike Britanije, Irana, Portugala, Rusije, Švedske i Ukrajine.

„Da bi obuzdala pandemiju koronavirusa, Austrija se još više oslanja na zabrane slijetanja zrakoplova iz rizičnih područja SARS-CoV-2″, navode mediji i dodaju da je sada ukupno osamnaest zemalja iz kojih zrakoplovi ne smiju slijetati u Austriju.

Iz zabrane su izuzeti zrakplovi s robom, bolesnicima i Austrijancima koji se iz tih rizičnih zemalja vraćaju u domovinu te potrebnim radnicima.

Mediji u Austriji najavljuju i “pojačane kontrole na istočnim granicama” i u cestovnom i u željezničkom prometu, “zbog zabrinutosti drugim valom koronavirusa”. Na istočnim je granicama povećan broj policajaca, a angažirano je i devetstotinjak vojnika.

Već se sada zaustavljaju autobusi i pita odakle su putnici. “Ako su primjerice iz BiH, provjeravaju se intenzivnije i traže zdravstvene potvrde”, pišu mediji i dodaju da je “u poslednja dva tjedna samo u Gornjoj Austriji registrirano 48 zaraženih iz inozemstva, od čega s Kosova dvanaest, iz Srbije deset, iz BiH sedam te iz Rumunjske i Hrvatske po pet”.

“Više od 530.000 stanovnika Austrije, koja ima 8,9 milijuna stanovnika, potječe iz bivše Jugoslavije. Mnogi od njih provode ljetni odmor u zemljama porijekla”, podsjeća DW.

Komentiraj