Austrija uvodi strože kazne za zločine protiv žena

epa

Austrijska desna vlada u srijedu je najavila strože kazne za nasilne zločine, posebice nad ženama, upozoravajući na nedavni niz slučajeva za koje se sumnjiče stranci.

Austrijska vladajuća koalicija konzervativaca i krajnje desnice došla je na vlast u trenutku migrantske krize u Europi, s obećanjima o sprječavanju još jednog vala migracija. Austrija je samo u 2015. primila broj migranata koji odgovara 1 posto populacije, većinom s Bliskog istoka i iz Afganistana.

Posljednje statistike o kriminalu, one iz 2017., pokazuju da broj slučajeva i nasilnih zločina u toj alpskoj državi pada. Austrija ima jednu od najmanjih stopa ubojstava u Europskoj uniji.

No tabloidi i vlada osam slučajeva nepovezanih ubojstava žena ove godine za koje policija vjeruje da su ih počinili migranti, prikazuju kao neprihvatljiv porast nasilja.

“Na početku ove godine smo vidjeli da je državu pogodio gotovo jeziv niz ubojstava”, rekao je ministar unutarnjih poslova Herbert Kickel iz redova krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) na konferenciji za medije na kojoj je predstavio nove mjere.

“Primjećujemo da veoma, veoma često ljudi koji su uključeni u ove nasilne zločine nisu iz Austrije nego iz drugih država i kultura”, dodao je Kickl na konferenciji na kojoj su sudjelovali i premijer Sebastian Kurz i ostali ministri.

Paket mjera koji nije usmjeren samo na strance podiže minimalnu kaznu za silovanje te kriminalizira žensko obrezivanje. Na paketu se radilo mjesecima, nakon obećanja koalicije da će postrožiti kazne za seksualno zlostavljanje i nasilne zločine.

No Kicklovi komentari su posljednji u nizu u kojima vlada spominje imigraciju u kontekstu kriminala, no ne istaknuvši jasno da jedno uzrokuje drugo. Osumnjičeni u posljednjem slučaju ubojstva, u utorak navečer u Beču, državljanin je Bosne i Hercegovine.

Kickl i Kurz su prošli mjesec naglasili kako istražuju mogu li pravno povećati broj prekršaja zbog kojih se migrantima može oduzeti dozvola za boravak i deportirati ih.

Komentiraj