Austrija unatoč posjetu Putina dijeli stav EU prema Rusiji

epa

Austrija je čvrsto ukorijenjena u Europskoj Uniji i u potpunosti dijeli njezin stav prema Rusiji, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u srijedu nastojeći umiriti kritike nakon nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina na svadbi austrijske ministrice vanjskih poslova.

Karin Kneissl plesala je s Putinom na svojem vjenčanju prošli vikend, nakon čega mu se tradicionalno poklonila, što je izazvalo negodovanje nekih lokalnih medija koji kažu da je potkopala EU-ovu politiku prema Rusiji.

Europska Unija nametnula je sankcije Rusiji nakon 2014. kada je ta zemlja pripojila Krima koji je u sastavu Ukrajine. Odnosi Moskve i EU-a otada su narušeni i brojnim drugim sporovima.

”Naše mjesto u Europi nije se promijenilo zbog jedne svadbe”, rekao je Kurz. ”Naša vanjska politika prema Rusiji je jasna … Pomogli smo stvoriti i posvećeni smo provedbi svih odluka EU.”

Kurz, čija je konzervativna stranka na vlasti u koaliciji s ultra-desnom strankom Sloboda (FPO), preselio je neke odjele koji se bave odnosima s EU iz MVP-a, u svoj ured kada je postao kancelarom prošle godine, a kako bi umirio ostale članice EU-a kako su im namjere pro-europske.

Kurz također napominje kako se nada boljim odnosima EU i Rusije kroz intenzivnije razgovore. Austrija predsjeda EU-om do kraja godine, te se od nje i očekuje da govori u ime cijele Europe.

Međutim, za razliku od drugih zapadnoeuropskih zemalja, Austrija nije protjerala ruske diplomate nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Britaniji. Velika Britanija i njezine saveznice optužile su Rusiju, koja sve navode odbacuje.

Kurz je rekao kako je razgovarao o odnosima EU i Rusije i drugim pitanjima s Putinom tijekom njegova kratkog posjeta Austriji. Kurz nije dodatno pojasnio o čemu su razgovarali.

Kneissl, koja je svoj posao dobila iako nije članica FPO-a, pozvala je Putina na svadbu kada je bio u Austriji u lipnju. Ona je trenutno na godišnjem odmoru, te medijske napise nije komentirala.

Čelnik FPO-a i vice kancelar Heinz-Christian Strache, čija stranka ima dogovor o suradnji sa Putinovom strankom Ujedinjena Rusija, rekao je u srijedu kako je njegov posjet naglasio visoko poštovanje o Austriji.

”To je nešto pozitivno, i ja mislim da i mnogi Austrijanci dijele moje mišljenje”, rekao je Strache koji također zagovara prekid svih EU sankcija prema Rusiji.

Komentiraj