– U prva tri mjeseca ove godine Austrija je vratila u zemlje podrijetla skoro 2800 tražitelja azila, od čega ih je 890 deportirano prisilno, dok ih je 1896 pristalo da se dobrovoljno vrate svojim domovima, prema ovog tjedna objavljenim podacima ministarstva unutarnjih poslova koje je prenio bečki list Kurier.

Iz razgovora s migrantima i izbjeglicama austrijske vlasti zaključuju da su mnogi razočarani prilikama u kojima su se našli i da su njihova očekivanja od Europe bila veća, pa je uvela poseban program novčanog stimuliranja onih koji se odluče za povratak.
Razlog je što se je dosta njih spremno vratiti, ali im je neugodno rodbinu u domovini moliti za novac potreban za put natrag, pa im Austrija  novčanim stimulansom pomaže da se vrate.
Oni koji pristanu na dobrovoljni povratak u roku tri mjeseca od prispijeća u Austriju dobiju 500 eura pomoći, oni koji to učine u roku 6 mjeseci 250, dok oni koji se za to odluče nakon toga samo 50 eura.
Austrijske vlasti drže da su ti troškovi niži od onih koje imaju za svakog migranta i izbjeglicu u prihvatnim centrima i azilantskim domovima, piše Kurier.
Za dobrovoljni povratak u domovinu do sada se odlučilo najviše Iračana, dok je broj Iranaca i Afganistanaca koji prihvate takvu opciju dvostruko manji.
Austrija je lani od ukupnog broja prispjelih tražitelja azila u njihove zemlje uspjela vratiti 8365, a mjere za njihov ubrzani povratak prihvatila je u okviru plana kojim će do 2019. repatrirati 50.000 tražitelja azila.

Komentiraj