Austrija se oprostila s nacionalnim junakom Nikijem Laudom

Tisuće poštovatelja Nikija Laude oprostile su se u srijedu od trostrukog svjetskog prvaka koji je umro 20. svibnja u 70. godini, na ispraćaju u katedrali svetog Stjepana u Beču.

Britanski pilot Lewis Hamilton i čitav mercedesov tim kojega je Lauda bio neizvršni direktor najavljeni su među ostalima nazočiti ispraćaju.

Prije sprovodne mise, koja se održala u podne u nazočnosti tristotinjak istaknutih osoba, katedrala je otvorila vrata javnosti kako bi mu se poklonili svi koji to žele.

Lijes je oko 8.00 sati dovezen u to golemo gotičko zdanje uz počasnu pratnju policije na motorima. Ovo je prvi put da je lijes s tijelom neke sportske zvijezde izložen u katedrali a ta je čast prije njega pripala istaknutim osobama poput bečkoga nadbiskupa, kardinala Franza Koeniga i bivšega austrougarskog prijestolonasljednika Otta von Habsburga.

Kaciga s Laudinim imenom bila je položena na lijes u kojemu on počiva u svom kombinezonu vozača Formule 1, objavila je biskupija.

Dok je padala jaka kiša tisuće ljudi su u redu čekale kako bi se na trenutak zaustavile pred lijesom legendarnog automobilističkog asa i odale mu počast.

S čovjekom “velikog srca” oprostio se i katedralni župnik Toni Faber.

“Do viđenja Lauda”, rekla je nepoznata žena koja se pomolila pred lijesom.

Tijekom mise će se svirati “Amazing Grace”, “Fast Car” Tracy Chapman, “Imagine” Johna Lennona i “Hero” Family Of the Yeara.

Niki Lauda, koji se borio sa zdravstvenim teškoćama nakon čudesnog preživljavanja iz automobila u plamenu u utrci 1976.  umro je u sveučilišnoj bolnici u Zurichu, devet mjeseci nakon transplantacije pluća.

Komentiraj