Austrija postrožila pravila za ulazak u zemlju, važna su i za radnike iz Hrvatske

Austrijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj u četvrtak je na svojim mrežnim stranicama objavilo važne informacije vezane za ulazak u Austriju.

Novom je odredbom pooštren ulazak u zemlju za dnevne migrante, tj. prekogranične radnike, koji se sad moraju redovno testirati i jednom tjedno online registrirati, a nove mjere su na snazi do 31. ožujka. Prije puta  za većinu je osoba obvezna elektronička registracija na njemačkom ili engleskom jeziku.

Osim toga, od 10. veljače 2021. prilikom ulaska u Austriju obavezna je liječnička potvrda na njemačkom ili engleskom jeziku o tome da je osoba u posljednjih 7 dana negativno testirana na Covid-19. Također se može predočiti negativan test izdan u Austriji. Ta će potvrda tada vrijediti sedam dana. Ako prilikom ulaska u Austriju putnik nema negativan test na Covid-19, mora se testirati u roku od 24 sata od dolaska.

Procjenjuje se da oko 4000 hrvatskih radnika na dnevnoj bazi putuje u austrijsku saveznu državu Štajersku, a riječ je u većini slučajeva o kvalificiranim radnicima u trgovini i obrtu ili sezonskim radnicima zaposlenim u deficitarnim zanimanjima.

“U pojedinim slučajevima poput ulaska radi održavanja robnog prometa i putničkog prijevoza, ulasci iz nepredvidivih i neodgodivih i posebnih obiteljskih razloga (smrtni slučajevi, sprovodi, njega potrebitih osoba u hitnim slučajevima itd.), proputovanje kroz Austriju bez zaustavljanja ili putnici u vozilima hitnih službi,  nije nužna ni elektronička registracija niti formulari”, navode iz Veleposlanstva, dok se svi ostali, uključujući i osobe koje na dnevnoj bazi putuju zbog poslovnih, školskih ili studijskih obaveza, moraju registrirati ili ispuniti navedene formulare.

Što se tiče poslovnih putovanja, ulazak je moguć uz predočenje negativnog PCR ili antigenskog testa, a ako osoba u Austriju uđe bez potvrde negativnog testa, bit će u karanteni iz koje može u svako doba izaći uz negativan PCR ili antigenski test.

 

Komentiraj