Austrija je u četvrtak podnijela tužbu na Sudu EU-a protiv odluke Bruxellesa da dopusti Mađarskoj izgradnju dvaju novih reaktora što će velikim dijelom financirati Rusija, objavilo je austrijsko ministarstvo za zaštitu okoliša.

Postupak je pokrenula prethodna vlada jer u Austriji vlada širok konsezus kada je riječ o protivljenju nuklearnoj energiji još od referenduma o tom pitanju 1978.

Tužba se odnosi na izgradnju dvaju novih reaktora snage 1200 MW u nuklearnoj elektrani Paks kod Budimpešte, u vrijednosti 12,5 milijarda eura, što su Mađarska i Rusija dogovorile u siječnju 2014. Rusija će projekt financirati s 10 milijardi eura zajma Mađarskoj.

Mađarska oporba kritizirala je manjak transparentnosti u dodjeli tog posla ruskoj kompaniji Rosatom bez javnog natječaja. Okolnosti sklapanja ugovora proglašene su tajnom na rok od 30 godina, po odluci mađarskog parlamenta.

Operator centrale MVM izrazio je sumnjičavost u pogledu rentabilnosti novih reaktora, od kojih bi prvi trebao biti pušten u funkciju 2023.

Novi reaktori trebali bi zamijeniti četiri postojeća reaktora koji su izgrađeni 1980-ih i osiguravaju polovicu proizvodnje struje u Mađarskoj.

Bruxelles nije zabranio projekt, smatrajući da je ruska pomoć “ograničena i primjerena ciljevima”, što Beč osporava.

“Tužba je važan korak protiv nuklearne energije u Europi i za održive i sigurne načine proizvodnje električne energije”, ističe austrijsko ministarstvo.

Beč je 2015. podnio tužbu protiv subvencija za EPR reaktore koje francuski EDF planira sagraditi u Hinkley Pointu u Britaniji.

Komentiraj

PREKOEPA/OLIVIER HOSLET
Podijeli objavu
Prethodni članakHrvatska vojska pomaže civilima u Lici
Sljedeći članakHrvatska protiv Senegala u Osijeku
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.