Jedan od najistaknutijih austrijskih ljevičarskih političara, Peter Pilz, bivši dugogodišnji parlamentarni zastupnik Zelenih i nositelj liste svoje novoosnovane stranke koja je na zadnjim izborima ušla u parlament, odrekao se u subotu zastupničkog mandata zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

“Ja ću i dalje pratiti svoju stranku ali zbog teških optužbi odričem se svog mandata”, rekao je 63-ogodišnji Peter Pilz na izvanrednoj konferenciji za tisak.

Pilz je time reagirao na napise nekih austrijskih medija, prije svega tjednika Falter, koju su objavili svjedočenja žena koja je Pilz navodno seksualno napastovao u prošlosti.

“Visoki politički i moralni standardi koje zastupa naša stranka vrijede naravno i za mene”, rekao je Pilz.

Pilz je time izravno reagirao na optužbe jedne suradnice Austrijske narodne stranke (ÖVP) koja je u tjedniku Falter opisala njegove seksualne napade na jednoj konferenciji 2013. Sam Pilz tvrdi da se “ničega ne sjeća” ali da optužbe uzima ozbiljno. On je prije toga tjedniku Falter izjavio kako će on sam “snositi posljedice” ako za taj slučaj postoje svjedoci.

Istodobno je odbacio optužbe jedne djelatnice stranke Zelenih te je kazao da je tu možda riječ o “osvetničkom potezu” Zelenih koji, za razliku od njegove stranke – Pilzove liste, nisu na izborima sredinom listopada uspjeli prijeći izborni prag i ući u parlament.

Pilz je bio parlamentarni zastupnik Zelenih više od tri desetljeća, ali je ranije ove godine osnovao svoju vlastitu ljevičarsku stranku nakon unutarnjih prepirki sa Zelenima.

On se ispričao svojim suradnicima i svojoj obitelji zbog “neugodnosti”.

Komentiraj