Austrija otvara dokumentacijski centar za nadzor “političkog islama”

Vlada Austrije sprema se za pokretanje kontroverznog programa nadzora nad “političkin islamom”, javila je agencija Anadolija.

Riječ je o inicijativi koju je prethodna vlada Austrije najavila još u siječnju, a brojne nevladine organizacije osudile.

Vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) najavila je da će dokumentacijski centar biti osnovan kako bi prikupljao podatke u okviru borbe protiv antisemitizma, rasizma, vjerski motiviranog radikalizma i da će nadzirati aktivnosti elemenata “političkog islama“.

Takva najava izazvala je burne reakcije predstavnika akademske zajednice, aktivista za zaštitu ljudskih prava, ali i predstavnika Zelenih, koalicijskog partnera u austrijskoj vladi.

Beč želi nadzirati rad svih muslimanskih udruženja, džamija i kulturnih aktivnosti. Anadolija tvrdi da je “prvi i jedini dokumentacijski centar u Austriji osnovan 1963. u okviru borbe protiv nacizma i za potrebe istrage o neonacističkim formacijama”, je “novonajavljeni plan doživio brojne kritike jer u tom kontekstu izjednačava nacizam i islam”.

Politolog sa Sveučilita Georgetown Farid Hafez ocijenio je za Anadoliju kako će se “bilo koja institucija, osoba ili vjerska aktivnost moći lako dovesti u vezu s političkim islamom i suočiti se s restrikcijama i zabranama”. Hafez tvrdi kako austrijski premijer Sebastian Kurz i njegov tim smatraju opasnom mogućnost da muslimani imaju bilo kakvu nezavisnu ili samoupravnu instituciju ili organizaciju, a da austrijska vlada želi muslimane staviti u potpuno podređen i kontroliran položaj.

Komentiraj