Austrija od sutra drastično popušta mjere, ali neke ipak ostaju: Evo što se sve mijenja

Od sutra, dan uoči Uskrsa, pa do 8.srpnja u Austriji će na snazi biti nove mjere austrijske vlade o suzbijanju pandemije koronavirusa, koje je predstavio javnosti novi ministar zdravstva Johannes Rauch. Ministar je obznanio da se uz ublažavanje mjere obveznog nošenja FFP2 maske u javnom prostoru, ukida i tzv. “3G” pravilo (cijepljen, prebolio, testiran), u ugostiteljstvu, uključujući noćno ugostiteljstvo tj. noćne klubove,  barove i diskoteke. Uz to, kako je istakao Rauch, produžuje se valjanost “zelene putovnice” za osobe koje su primile tri doze cjepiva (dvije doze plus booster). Tim će osobama zelena putovnica umjesto dosada devet mjeseci, (270 dana), vrijediti godinu dana (365), piše Večernji list.

Kako je ministar napomenuo, osobama koje su primile “samo” dvije doze ili su preboljele COVID-19 “zelena putovnica” i dalje vrijedi  samo šest mjeseci odnosno 180 dana. Prema novim odredbama od sutra, 16. travnja, FFP2 maske još su obvezne u javnom prijevozu, taksiju i pri prijevozu učenika, u trgovinama prehrambenim proizvodima, drogerijama, trafikama, bankama, poštama, mehaničarskim radionicama… Obveza nošenja maski ukinuta je u trgovinama robe široke potrošnje, kao i na priredbama i radnim mjestima.

Kod smo zdravstvenih ustanova za posjetitelje u bolnicama vrijedi 3G pravilo (cijepljen, prebolio, testiran). Jedino je u Beču drukčije, posjetitelji u bolnicama moraju obvezno predočiti PCR test, ne stariji od 48 sati. U ostatku Austrije PCR vrijedi 72 sata. Za bolničko osoblje u Beču vrijedi 2,5G pravilo, a to znači da uz to što je osoba cijepljena ili je preboljela koronavirus mora dodatno imati i negativan PCR ili antigenski test, piše Večernji.

Novom odlukom također je ukinuto ograničenje broja posjetitelja u domovima za stare i nemoćne osobe. Dakle, od sutra, štićenici mogu primati neograničeni broj posjeta. Osim u Beču. Beč je kao i uvijek do sada stroži i ograničava broj posjetitelja na tri osobe po danu i po štićeniku. Za kulturne i sportske priredbe također su “pale” maske. Obvezno je samo za više od 500 posjetitelja imati propisani sigurnosni koncept. Turistička industrija također je došla na svoje. Hotelijerstvo konačno može početi raditi bez ograničenja odnosno obveze nošenja maski. I to vrijedi za sve: za djelatnike i za korisnike usluga. Dakle Austrija od sutra prelazi s kriznog u tzv. novonormalni radni modus.

Onog staronormalnog prije pandemije više nema. To pokazuju i današnji podaci Ministarstva zdravstva – u protekla 24 sata, dakle samo u jednom danu, zabilježeno je nešto manje od 10.000 COVID novozaraženih (9.790) i 31 smrtni slučaj. Uvjerljivi dokaz da pandemija koronavirusa još nije prošla nego je samo ublažena, isto kao i nove vladine mjere.  Austrijski znanstvenik za simulaciju događaja Niki Popper te domaći epidemiolozi i virolozi tvrde da su “brojke validne, a trenutak odgovarajući” za popuštanje mjera.

Komentiraj