Austrija na mjesec dana uvodi policijski sat

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je kako od utorka, 3. studenog, na snagu stupaju stroge mjere koje će biti na snazi do kraja mjeseca: policijski sat od 20 sati do 6 sati ujutro, zabrana društvenih događaja, zatvaranje ugostiteljskih objekata te online nastava na srednjim školama i sveučilištima.

Vrtići i osnovne škole ostaju otvoreni, a tvrtkama se preporuča rad od kuće. Mjere stupaju na snagu od utorka u ponoć i vrijedit će do kraja studenog, prenio je dnevnik.hr austrijske medije.

Ti su “tvrdi koraci“, kako ih je nazvao Kurtz, nužni zbog naglog porasta broja zaraženih. Austrija je rast bilježila mjesecima no prošlog je tjedna on bio “eksplozivan“, ocijenio je. “Većina zaraženih ima blage simptome, ali određeni postotak treba intenzivnu medicinsku skrb. Ako ne djelujemo sada, odjeli intenzivnog liječenja bit će pod prevelikim pritiskom“, rekao je Kurz.

„Svjesni smo da je ovo velik udar na slobodu, ali ako svi budemo sudjelovali siguran sam da ćemo značajno smanjiti broj infekcija koronavirusom“, rekao je Kurtz i dodao kako se ublažavanje mjera može očekivati u prosincu. “Vjerujem da ćemo se uobičajenim aktivnostima moći vratiti najkasnije do ljeta“, poručio je.

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober izrazio je nadu da će se krivulja novozaraženih poravnati do sredine studenog. „Ne smije doći do toga da liječnici moraju birati koga liječiti. To želimo izbjeći pod svaku cijenu“, naglasio je ministar dodavši kako bi se, sadašnjim tempom širenja virusa, kapaciteti bolnica popunili do sredine studenog. „Ja sam optimist. Ako smo jednom uspjeli, možemo opet“, poručio je Anschober.

Komentiraj