Austrija liberalizirala zapošljavanje Hrvatima, možda neće trebati

Austrija je posljednja članica EU koja je jučer potpuno otvorila tržište rada hrvatskim državljanima, ali dogodilo se to u trenutku kada zemlja ima najveću nezaposlenost od Drugog svjetskog rata, pa posla nema ni za Austrijance, piše Večernji list.

Od 1. srpnja hrvatski građani mogu se zapošljavati u Austriji bez radne dozvole. Austrija je bila jedina članica EU koja je zadržala zabranu zapošljavanja za Hrvate punih sedam godina, koliko je vremena prošlo otkako je Hrvatska ušla u EU.

“Otvaranje tržišta rada događa se za obje zemlje u bitno promijenjenim okolnostima, Austrija ima najveću stopu nezaposlenosti nakon Drugog svjetskog rata te posla više nema ni za domicilno stanovništvo, dok se i u Hrvatskoj nova radna mjesta broje na prste”, piše Večernji.

Austrija stoga ne očekuje masovniji dolazak hrvatskih radnika, a pojedini analitičari vjeruju da bi mogao uslijediti i obrnuti trend – povratak iseljenih njihovim kućama, i to ne samo iz Austrije nego i iz drugih europskih država. Istodobno, radna mjesta gase se i u Hrvatskoj. Da nije bilo pandemije, Hrvatska bi danas imala barem 60.000 zaposlenih više nego što ih ima sada. U Hrvatskoj su poslove prvi izgubili stranci, ali i domaći sezonci na Jadranu.

Prije pandemije, radnici su masovno napuštali Hrvatsku: prema domaćim službenim izvorima koje navodi Večernji, iz Hrvatske se posljednjih sedam godina iselilo 229 tisuća građana, i to najviše u Njemačku, dok neslužbeni izvori spominju i 350 tisuća ljudi koji su otišli. Vlada premijera Plenkovićeva stoga je razmišljala o proširenju poticaja za samozapošljavanje i na povratnike, no zbog pandemije ti su planovi stavljeni na stranu, a sav novac usmjeren je na čuvanje postojećih radnih mjesta.

Austrijske vlasti objavile su da se posljednjih sedam godina u Austriju doselilo 13.000 hrvatskih državljana, a u trenutku potpunog otvaranja tržišta i za Hrvate u Austriji je ukupno bilo zaposleno 33.400 hrvatskih državljana, najvećim dijelom u turizmu, industriji, trgovini i građevinskom sektoru. Bez posla i s prijavom na tamošnjem uredu za nezaposlene je oko 7000 hrvatskih građana od približno 83.000 vlasnika hrvatskih putovnica koji žive u Austriji.

Komentiraj